nieuws

Impuls van jongeren op woningmarkt

bouwbreed Premium

Impuls van jongeren op woningmarkt

De herstelde dynamiek op de woningmarkt is vooral te danken aan de jongeren. Iets meer dan de helft van de kopers is jonger dan 35 jaar.

Kooplustigste groep vormen de jongeren met een leeftijd tussen 25 en 35 jaar. Die kocht in september 4931 woningen. Opvallend is een verschuivende interesse naar vrijstaande woningen. Voor de crisis uitbrak koos slechts 7 procent voor een vrijstaande woning. In het derde kwartaal van dit jaar was het aandeel opgelopen tot ruim 9 procent. Kocht zes jaar geleden nog een derde een appartement, nu is dat aandeel geslonken tot een kwart.

Activiteit

Ook de jeugdigen jonger dan 25 jaar zijn flink actief op de woningmarkt. In september schafte de groep 1596 woningen aan. De kopers onder de 25 vormen daarmee een grotere groep dan de leeftijdscategorieën van 55 tot 65 (1145 gekochte woningen) en de 65-plussers, die slechts 741 keer de markt op gingen. De 45- tot 55-jarige kochten in september 2010 woningen, de 55- tot 65-jarigen 1145 stuks.

Voor de woningen die vorige maand in andere handen overgingen, werd gemiddeld 1,7 procent meer neergeteld dan een jaar eerder. Een half jaar lang al liggen de prijzen op een hoger niveau dan de vergelijkbare maand in 2013. Het huidige prijspeil van de bestaande woningen ligt op het niveau van het voorjaar van 2003. Vanaf dat jaar stegen de prijzen tot de piek in 2008, aan de vooravond van de grote economische crisis. Vergeleken met de zomer van zes jaar geleden zijn de prijzen gemiddeld met 19,2 procent gedaald. Ten opzichte van juni 2013 echter moet weer 2,9 procent meer betaald worden.

Prijsstijging Noord-Holland

De prijsstijgingen worden het meest zichtbaar in Noord-Holland. In het derde kwartaal betaalden de Noord-Hollanders 3,8 procent meer dan een jaar eerder. De aantallen geslaagde transacties overstijgen in de provincie sinds maart voortdurend het aantal van 2000. In september werden 2576 woningen verkocht. Alleen in Zuid-Holland registeren CBS en Kadaster een groter aantal verkochte woningen: 2751. Op afstand volgen Noord-Brabant (1817), Gelderland (1391) en Utrecht (1165). In Groningen en Friesland vertaalt het herstel van de woningmarkt zich nog niet in hogere prijzen. Ook in Zeeland zijn de woningen – nog steeds – goedkoper dan een jaar geleden. De prijsdaling in Zeeland ten opzichte van vorig jaar bedraagt 1,3 procent.

Reageer op dit artikel