nieuws

Hybride systeem levert elektriciteit en warmte

bouwbreed

Hybride systeem levert elektriciteit en warmte

Putman Installatietechniek maakt grondgebonden eengezinswoningen energieneutraal met zijn gepatenteerde ‘ecobooster’ hybride systeem.

Het hybride systeem van het installatiebedrijf uit Duiven levert elektriciteit en warmte met behulp van zonnepanelen en een voorraadvat. Koeling van de panelen helpt het rendement van de stroomopwekking te verbeteren.

Installateur/ontwikkelaar Jan Putman maakte daarvoor een koelpaneel dat onder de zonnepanelen wordt geklikt. Door de koelleidingen circuleert glycol dat warmte opneemt en via een wisselaar weer afgeeft aan een watervat. Een tweede wisselaar in het vat neemt warmte op voor vloerlussen of lagetemperatuurradiatoren. Het systeem van Putman levert volgens de installateur zonder verlies van comfort tegelijkertijd warm tapwater en water voor de ruimteverwarming. In voorkomende gevallen maakt het systeem in omgekeerde stand de zonnepanelen sneeuwvrij.

Warmtepomp

Het koelcircuit vergroot het rendement van de zonnepanelen. Dat resulteert in een hogere opbrengst. Die is net voldoende om een kleine lucht-waterwarmtepomp in bedrijf te houden. Dit toestel zuigt lucht uit de kruipruimte aan. Onder meer de afzuigkap en het ventilatiesysteem blazen in de kruipruimte afgewerkte lucht. De warmtepomp haalt de warmte eruit en geeft die af aan het voorraadvat. Op die manier kan het systeem de warmteterugwinner uit het ventilatiesysteem vervangen.

Putman ziet in zijn installatie een vervanger voor de cv-ketel. Op de plek van dit toestel kan volgens hem in ruim 80 procent van de gevallen het voorraadvat komen. Dat meet 70 centimeter in diameter bij een hoogte van 1,70 meter en heeft dan een inhoud van 300 liter. Het voorraadvat kan ook in de vorm van bijvoorbeeld een zak in de kruipruimte worden gelegd. Opdrachtgevers die hun cv-ketel willen behouden, houden daarmee in meer opzichten een extra warmtebron achter de hand.

Putman studeert op mogelijkheden om de warmte uit de rookgassen terug te winnen. Een variant die de installateur voor onder meer Duitsland in gedachten heeft, haalt warmte uit het rookgas van houtkachels die daar veel worden gebruikt.

Een corporatie uit Apeldoorn laat de ecobooster op proef installeren in vijf woningen. De werkzaamheden staan voor begin volgend jaar op de lijst. Woningbouwvereniging Berg uit ‘s-Heerenberg heeft inmiddels ook belangstelling getoond. Putman verwacht dat zijn systeem ook in de utiliteit voldoet. De installateur wil de productie van de onderdelen waaruit het systeem bestaat zoveel mogelijk zelf maken in samenwerking met bedrijven uit de buurt.

Reageer op dit artikel