nieuws

Herstel van afzetmarkten valt nog tegen

bouwbreed

Herstel van afzetmarkten valt nog tegen

Tot verrassing van de analisten is de wereldhandel in de eerste helft van het jaar nauwelijks toegenomen. Economieën haperen en de onzekerheid neemt weer toe.

Op de oliemarkt heerst een stevige prijzenslag. De neergaande trend zou moeten leiden tot goedkopere bitumen en plastics. Niets echter is zeker. De spanningen tussen het westen en Rusland kunnen zo maar weer oplaaien. Wie heeft de beste kaarten in handen? Poetin met zijn vingers aan de gaskraan? Of toch de oligarchen om de Russische president heen, die snakken naar westerse valuta.

Terwijl de economieën in de Verenigde Staten groeien, is de eurozone aan het pruttelen geslagen. Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds schat de kans dat de eurozone opnieuw in een recessie beland op maar liefst 40 procent. Verder van huis heeft China problemen op de vastgoedmarkt. Wat als in dat land de bouw stilvalt of zelfs maar vertraagt? China produceert de helft van alle staal op de wereld en dat materiaal zou dan elders zijn afzet moeten vinden. En de Chinezen zijn niet alleen kampioen in de staalproductie.

AGS Products in Dordrecht durft voor zijn inkoop niet langer vooruit te kijken dan een maand of twee. Het acht medewerkers tellende bedrijf is een vertrouwd adres voor dakproducten van lood, zink en koper. Ook aluminium, roestvrij staal en pvc behoren tot het pakket.

“De materialenmarkten zijn heel ondoorzichtig geworden”, zegt Johan Bodde. “Vroeger ging bij oorlog de prijs van lood omhoog. Nu schieten de prijzen alle kanten op, oorlog of niet. De speculanten hebben de materialenmarkten ontdekt. Als de risico’s hen te groot worden, vertrekken ze direct met hun geld en zoeken een veiliger belegging. De relatie tussen prijs en materiaal is compleet zoek.”

De prijzen van zink vertonen sinds het voorjaar een sterk stijgende lijn. Lood is in de achtervolging.

Bodde: “Metalen gaan nooit failliet. Je houdt altijd een restwaarde over. Als je een lange adem hebt, komt het altijd weer goed. Er komt niet meer uit de grond dan er in zit. De schaarste neemt alleen maar toe. Bij ons is de inkoop altijd de basis voor de verkoopprijs. Ver vooruitkijken, speculeren, heeft geen zin.”

De ondernemer uit Dordrecht is in zijn nopjes met de wedergeboorte van lood. Een prachtig materiaal waarvan het imago sinds het einde van de vorig eeuw flink is opgeknapt. Goed om kiezelbakken van te maken, spuwers en ontluchters. “In benzine en verf hoort lood niet thuis. Je krijgt dan oxides. Maar met de opkomst van cradle-to-cradle is de belangstelling voor lood geweldig toegenomen. Een echte kentering. Lood is voor 100 procent te recyclen. Niemand laat lood op de bouwplaats liggen. Iedereen beseft dat het materiaal waarde heeft.”

Reageer op dit artikel