nieuws

Grote bouwers vormen flexplatform

bouwbreed

De grote bouwers in Nederland werken samen om boventallige specialisten naar elkaar over te hevelen. Als de markten weer aantrekken, kan de poule van deskundigen een probaat middel zijn om kennisverlies in de aannemerij tegen te gaan.

“Waarom hoge kosten maken door via een detacheringsbureau de juiste mensen binnen te halen”, vraagt Ernest Maas, hoofd van het mobiliteitsbureau van VolkerWessels, zich af. Waarom prima mensen beschadigen met een ontslag? Als de uitwisseling tussen de bouwbedrijven wil slagen, mag de poule in elk geval geen kneuzenbank zijn, maar een vijver vol talenten.

Het initiatief tot het al driekwart jaar functionerende flexplatform is afkomstig van Ballast Nedam. Aangehaakt zijn BAM, Dura Vermeer, maar ook Heij­mans, Strukton en VolkerWessels. Bedrijven met een gezamenlijke omzet van 18,3 miljard euro en in Nederland vele tienduizenden medewerkers. Een keer per maand komen de deelnemers aan het platform bijeen om de boventalligen en vacatures naast elkaar te houden. Het aantal succesvolle uitwisselingen is nog gering. Niet op elk potje past een deksel. Maar de tachtig human resourcemanagers van de betrokken ondernemingen die recent in het Bouwhuis te Zoetermeer bijeen kwamen zien wel degelijk kansen. Over enkele jaren heeft iedereen een tekort aan mensen en vissen immers alle personeelsmanagers in dezelfde vijver.

“De markten zijn aan het veranderen”, stelt Alfred Boot vast. Hij is hr-manager bij Dura Vermeer. “Elk bedrijf heeft zijn eigen oplossing voor de komende schaarste op de arbeidsmarkt. Welke? We gaan ons natuurlijk allemaal onderscheiden. Maken het werk aantrekkelijk met zoiets als een leaseauto. We zetten zo geen stappen voorwaarts. Als we allemaal op onze tenen staan, komen we niet verder. De oplossing is: samenwerken.”

Margriet Drijver, oud-directeur Wonen bij BAM Woningbouw en stuwende kracht achter het Actieteam Menselijk Potentieel, hoort de bedrijven zeggen dat hun oplossing voor de komende schaarste op de markt is: op naar Randstad. “Ze denken als eerste contact te hebben met het uitzendbureau en daarom straks mensen voor een goede prijs te krijgen. Allemaal rekenen ze de eerste te zijn, allemaal. Terwijl Randstad zegt het gehele probleem niet in zijn eentje te kunnen oplossen.”

Lees verder: Waarom moeilijk doen als het samen kan

Reageer op dit artikel