nieuws

Fundering Mauritshuis ‘project van het jaar’

bouwbreed

Fundering Mauritshuis ‘project van het jaar’

De ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag heeft de titel ‘Funderingsproject van het jaar 2014’ gewonnen. Daarnaast kreeg de veldtest voor de komende Oosterweeltunnel in Antwerpen een eervolle vermelding.

De jury koos het project in Den Haag vanwege de complexe situatie, waarin een cutter soil mix(csm)-wand, hardgel- en softgel-injecties en gewi-ankers (op trek belast) naast elkaar zijn toegepast. “Het is een etalage van verschillende technieken, reclame voor ondergronds bouwen”, aldus juryvoorzitter Frits van Tol, hoogleraar aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. “Het betreft een diepe kelder naar een naast het Mauritshuis gelegen gebouw gelegen gebouw. Logistiek was het geen makkelijke opgave.” Adviesbureau ABT ontwierp de constructie, Volker Staal en Funderingen en Bébouw Midreth voerden het project uit.

De eervolle vermelding is voor de test op ware grootte voorafgaand aan de uitvoering van de Oosterweeltunnel in Antwerpen, ontworpen door RoTS (Witteveen+Bos en Grontmij). “De zwel van de Boomse klei en de eigenschappen van de diepwandpanelen zijn bestudeerd”, aldus Van Tol. “Zo’n veldproef is betrekkelijk zeldzaam. We leren er veel van.”

De prijs en de eervolle vermelding werden uitgereikt op de Funderingsdag, gehouden door de Betonvereniging in Zeist. De jury had keuze uit dertien inzendingen.

Reageer op dit artikel