nieuws

Economen ING rekenen op groei van de bouwproductie

bouwbreed Premium

Economen ING rekenen op groei van de bouwproductie

De Nederlandse bouwsector zal dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent groeien. Dat is althans de verwachting van het Economisch Bureau van ING. Het lijkt er wel op dat het effect van de verlaging van de btw is uitgewerkt.

Het bouwvolume viel in het tweede kwartaal van dit jaar nog 3 procent terug. Deze “hapering” is voor de economen van de bank echter geen reden om somber te zijn. Zij wijzen in hun kwartaalbericht op de beter gevulde orderportefeuilles in de bouw en het toenemend optimisme van de ondernemers. Bovendien was de bouwproductie in de eerste acht maanden van het jaar alsnog 2 procent hoger dan een jaar eerder. “De algehele trend is, na jaren van krimp, dus wel omhoog.”

De trend zet nog wel even door, voorzien de economen. Zij verwachten dat de bouwproductie in 2014 en 2015 met 2,5 procent zal toenemen. “Daarmee is eind 2015 de krimp van 2013 goedgemaakt maar ligt het volume nog ver onder de piek van 2008.” De installatie-, afwerk- en sloopbranche, die door de bank bij elkaar gerekend worden, zijn met drie procent groei per jaar naar verwachting de meest succesvolle deelsectoren.

De analisten van ING merken verder op dat de stimulans van de btw-verlaging op arbeid bij renovatie- en onderhoudprojecten inmiddels lijkt uitgewerkt. De verlenging tot juli 2015 zal volgens de bank “nog maar beperkt” leiden tot extra werk.

 

Kluswebsites  

Het valt de economen verder op dat steeds meer zzp’ers in de bouwsector hun werk van kluswebsites als Werkspot.nl, Marktplaats en Casius halen. Zij hebben becijferd dat er dit jaar voor bijna zevenhonderd miljoen euro aan opdrachten via internet werd vergeven. Deze online bouwmarkt is daarmee goed voor 8 procent van alle opdrachten in de klus- en onderhoudsmarkt in Nederland. ING verwacht dat het marktaandeel van de online klussen verder oploopt. Werkspot.nl is met een marktaandeel van 40 procent de grootste speler.

Reageer op dit artikel