nieuws

Denen stellen zelfbouwhuis samen in de showroom

bouwbreed Premium

Denen stellen zelfbouwhuis samen in de showroom

Zelfbouw scoort in Nederland hoog in de stress top 10. Onnodig, want andere landen bewijzen dat je een woning op maat wel snel, efficiënt en goedkoop kunt bouwen. In Denemarken stel je je huis samen in een showroom. Een paar maanden later is het af.

Ze waren wegens gezinsuitbreiding al een paar jaar op zoek naar een nieuwe woning, maar wat ze bekeken, was het steeds nét niet. “En de verkopers die we vroegen waarom ze gingen verhuizen gaven allemaal hetzelfde antwoord: we gaan zelf bouwen”, vertelt Willem Gielen. “Op een gegeven moment vroegen wij ons af waarom wij in het huis van een ander zouden kruipen als we simpel en voordelig ons eigen droomhuis kunnen bouwen.”

Deze ochtend loopt de Nederlandse cardioloog met zijn vrouw Mahican – ook arts – en twee jonge kinderen rond in de showroom van Eurodan-Huse in Århus. Vergezeld door een consulent van het Deense bouwbedrijf kiezen de Nederlandse expats, die op Jutland in een ziekenhuis werken, ieder onderdeeltje van hun toekomstige huis uit. Op een checklist wordt alles aangekruist: soort bakstenen, type hemelwaterafvoer, kozijnen en dakpannen. Maar ook de tegels in de badkamer, de toiletpot, de keuken, het behang, plafondbekleding en type stopcontact. Letterlijk alles is uitgestald in de grote showroom aan de rand van de stad.

In Denemarken de gewoonste zaak van de wereld, vertelt Søren Hedelund Schou (Eurodan-Huser). “Zelfs in crisistijd worden op deze manier jaarlijks nog zo’n 4000 woningen gebouwd.” Zijn bedrijf, dat al sinds 1978 actief is, neemt er daarvan 250 tot 350 voor zijn rekening en is daarmee een bescheiden producent. Maar de markt waarop Eurodan opereert, kent ook grote spelers met een jaarproductie van meer dan 1000 woningen. Door het hele land staan demohuizen open voor bezoek. Alleen al in Århus staan er acht van verschillende bouwbedrijven.

Die zelfbouwmarkt kenmerkt zich door een hoge mate van standaardisering, maar met mogelijkheden om eindeloos te variëren. Zelf hanteert Eurodan verschillende basistypen als uitgangspunt. Een ‘langhuis’, ‘knikhuis’, ‘H-huis’ of ‘hoekhuis’ bijvoorbeeld. Hoe die worden uitgevoerd, bepalen de kopers zelf: met aantal kamers en vierkante meters, maar ook met de complete plattegrond kunnen ze naar hartenlust schuiven. Door keuze uit een breed scala van bouwmaterialen kan het aanzien van twee woningen van hetzelfde basistype fors verschillen.

Dat idee blijkt aan te spreken, want de Deense aannemer bouwde in totaal al ruim 9000 woningen. Het geheim achter het succes? In de eerste plaats dat je precies krijgt wat je wilt. “Maar ook tegen de prijs die je vooraf vaststelt en binnen de vooraf afgesproken korte bouwtijd”, zegt Schou. Vanaf het intakegesprek, waarin de wensen in kaart worden gebracht en een woningtype wordt geselecteerd, is de prijs duidelijk. Bij aanvang vormen de kosten van de fundering de enige onzekere factor. Normaal gesproken zijn die bescheiden: dankzij een dik zandpakket kan in Denemarken gewoonlijk worden volstaan met een funderingsplaat en een paar korte paaltjes.

Snelbouwconcept

In ruim 35 jaar tijd ontwikkelde Eurodan een duurzaam, kant-en-klaar concept dat elk twijfel vooraf wegneemt bij de klant. Die kan zelf zijn stuk land kopen, maar kan ook kiezen voor de bouwlocaties die het bedrijf kriskras over het land bezit. Eurodan handelt het vergunningtechnische deel af met de gemeente en neemt met de klant eerst de financiële kant door. Als alle knopen zijn doorgehakt over woningtype, inrichting en bouwelementen, krijgt de koper het vaste maandbedrag voorgerekend dat hij gaat betalen. De aannemer regelt desgewenst ook de hypotheek. Vervolgens wordt de precieze opleverdatum vastgelegd. Wel zo makkelijk, omdat je weet wanneer je de verhuiswagen kunt bestellen en het oude huis kunt verlaten. Klanten betalen pas als ze de sleutel krijgen. Dat voorkomt dubbele lasten tijdens de bouw en motiveert de aannemer om vaart te maken.

Het snelbouwconcept van Eurodan maakt een standaard oplevertijd van twintig weken mogelijk. Na afronden van het overleg met de koper – gemiddelde doorlooptijd: twaalf weken – staat het skelet van de CO 2 -neutrale woning in 2,5 week overeind. Die bestaat standaard uit gemetselde muren, inclusief een spouw gevuld met 190 millimeter minerale wol. Het dak heeft een isolatiepakket 250 millimeter. Met extra’s als driedubbel glas, zonnepanelen, geothermiek en een warmtepomp is daarmee simpel een energieneutrale woning te realiseren. Een energiedeskundige bekijkt met de klant alle mogelijkheden. Andere opties zijn een centraal stofzuigsysteem en andere domotica-oplossingen. De vloerconstructie is niet alleen luchtdicht afgewerkt, maar ook voorzien van 350 millimeter dikke laag eps en een ontluchtingspijp om schadelijk radongas af te voeren. Een plafondhoogte van 13 centimeter boven de wettelijke eis vereenvoudigt eventuele toekomstige aanpassingen. De uitvoering doet Eurodan deels met eigen vaklui, deels met een aantal vaste onderaannemers die vertrouwd zijn met het bouwconcept.

Hoe hoog de uiteindelijke prijs uitvalt is deels afhankelijk van de luxe waarvoor de koper kiest in de showroom. Maar de woning van 188 vierkante meter waarvoor de Gielens kiezen – met nog een garage van 46 vierkante meter – komt volgens een rekenvoorbeeld uit op zo’n 1150 euro per maand. “Omgerekend komt dat erop neer dat je voor 4 ton een vrijstaande villa hebt, inclusief grond”, zegt Gielen. “Dat lukt je in Nederland nooit voor minder dan een miljoen.” Doorslaggevend voor hem is vooral dat hij een woning krijgt die aan de nieuwste eisen voldoet en waaraan hij zelf niets hoeft te vertimmeren. Tot en met het behang is alles klaar. “Ik ben geen klusser. Hier krijg ik de garantie dat ik de eerste vijftien jaar geen onderhoud heb. Perfect, waarom kan zoiets niet in Nederland?”

Zelfbouw is in Denemarken al lang niet meer iets voor avonturiers. Dat maakt het ook interessant voor bouwbedrijven, die verzekerd zijn van stabiele verkoopcijfers. Schou ziet veel van zijn klanten later weer terug. “Zelfbouwers verhuizen net als anderen gemiddeld eens in de zeven jaar: ze bouwen gemiddeld drie maal in hun leven een nieuw huis. Als we ons werk goed doen, is onze toekomst verzekerd.”

 

Alle woningen hebben gemetselde muren inclusief een spouw met 190 milimeter minerale wol.

Reageer op dit artikel