nieuws

‘Cobouw50 is een beetje ons kindje’

bouwbreed Premium

‘Cobouw50 is een beetje ons kindje’

Over vijf weken verschijnt de zesde editie van de Cobouw50. Achter de schermen werken de accountants van PWC hard aan het verzamelen van de benodigde cijfers. “We gaan voor een foutloze lijst.”

Met één druk op de knop tovert Marcel Blok een indrukwekkende hoeveelheid cijfers tevoorschijn op het scherm achter hem. Cijfers van de grootste bouwbedrijven van Nederland. Bedrijfsopbrengsten, winsten, ratio’s; geen enkel relevant getal ontbreekt. “Het is inderdaad een hoop data bij elkaar”, zegt Blok terwijl hij door de sheets scrolt. Enige trots kan hij niet verbergen. “Er is heel veel tijd in gaan zitten om dat alles te verzamelen.”

Blok kan het weten, hij is een van de vijf leden van het PWC-team dat jaarlijks de Cobouw50-benchmark maakt. Elk jaar weer ploegt hij met zijn collega’s de jaarrekeningen van honderden bouwbedrijven door. Van veel bouwers mag vooraf duidelijk zijn dat ze tot de vijftig grootste van het land behoren, de cijfers moeten wel worden verzameld, op een rij gezet en geanalyseerd.

“En dat alles met de grootst mogelijke nauwkeurigheid”, benadrukt Blok. “We gaan natuurlijk voor nul fouten. Ja, noem het maar een soort beroepseer. Een accountant wil nauwkeurig zijn. Bovendien: we werken nu al weer aardig wat jaren mee aan de Cobouw50. Die lijst, het magazine, het is ook een beetje ons kindje. Wij willen ook dat die zo goed mogelijk in elkaar zit.”

Reviewen

Zijn collega Jagjit Singh, sinds twee jaar betrokken bij de gegevensverzameling, beaamt dat. “Om fouten te voorkomen wordt alle input uitvoerig gecheckt en gedubbelcheckt. Reviewen noemen wij dat hier intern.”

Een foutje is snel gemaakt, zeker als het om zoveel cijfers gaat als bij de Cobouw50. “Op een gegeven moment zie je het ook niet meer”, weet Singh. “Om die reden wordt een review altijd gedaan door een ander dan degene die de cijfers in eerste instantie heeft ingevoerd.”

Blok: “Het is natuurlijk ook zaak dat er een bepaalde consistentie in zit. In jaarrekeningen, zeker die van bouwbedrijven, komen nogal wat verschillende definities voor. Neem je de netto-omzet of de bedrijfsopbrengsten, bijvoorbeeld. Omdat de cijfers van de bedrijven met elkaar vergeleken moeten kunnen worden, moet daar wel één lijn in getrokken worden.”

Om de top 50 samen te stellen wordt alleen gebruik gemaakt van jaarrekeningen die bij de Kamer van Koophandel beschikbaar zijn. Consequentie daarvan is dat ondernemingen die niet tijdig hun cijfers deponeren, niet opgenomen worden in de lijst, ook al zouden ze qua omzetgrootte er wel in thuishoren. Een kwestie van ‘jammer, maar helaas’, vindt Singh. “Dat zijn nu eenmaal de spelregels. We gebruiken alleen openbare data.”

Data-interpretatie

Voor Singh en Blok is de Cobouw50-klus een jaarlijks terugkerende activiteit die ze naast hun reguliere werkzaamheden bij PWC doen. Nee, opgedragen is het ze niet. “We hebben ons hier zelf voor aangeboden”, benadrukt Blok. “Analyseren van cijfers is natuurlijk een belangrijk onderdeel van ons werk. Ik zie dit als data-interpretatie op hoog niveau.”

Singh: “Binnen PWC is dit een uniek project. Andere sectoren binnen het kantoor proberen dit nu te kopieren. Ik denk dat dat heel goed kan.”

Met nog een paar weken te gaan voor de deadline van de Cobouw50 neemt ook de druk bij het ‘bouwteam’ van PWC toe. “Dit zijn de weken waarin de stress soms flink stijgt”, wil Blok wel toegeven. “Het verzamelen van de cijfers nadert nu zijn voltooiing. Daarna volgt de review en de analyse van de cijfers voor de Cobouw Award. Dat wordt even druk, maar als alles weer klaar is, zal de voldoening weer groot zijn.”

Zesde editie

In 2009 verscheen de eerste Cobouw50, een uitgave van dagblad Cobouw, toen nog op krantenpapier. Sinds 2010 verschijnt de benchmark van de vijftig grootste bouwbedrijven van ons land als een glossy-magazine. PWC is vanaf dag één betrokken bij het opstellen van de lijst. Het accountantskantoor verzamelt de benodigde gegevens met behulp van beschikbare jaarrekeningen. De zesde editie van de Cobouw50 verschijnt op 13 november. Een dag eerder wordt hij gepresenteerd tijdens het Cobouw50-event. Dan ook zal de Cobouw Award voor het best presterende bouwbedrijf van 2013 worden uitgereikt.

Reageer op dit artikel