nieuws

Beleggers zijn grote winnaars

bouwbreed

Beleggers zijn grote winnaars

Strakke witte muren, een nieuwe parketvloer, een inloopdouche, een granieten keukenblad en een vaatwasser. Je hoeft alleen maar je meubels neer te zetten en je kunt gaan wonen. Compleet gerenoveerde woningen zijn populair. “Mensen hebben geen zin en tijd om te klussen.”

Onduidelijk is hoeveel huizen er jaarlijks compleet worden opgeknapt voor de verkoop, maar makelaars en investeerders onderschrijven de trend. “Elke makelaar heeft wel van dit soort woningen in het bestand. Vooral in een moeilijke markt zie je de interesse in volledig opgeknapte huizen toenemen”, zegt Wim Korff de Gidts, voorzitter van de NVM-afdeling Haaglanden.

Wilbert Hoogendijk van Woonvisie Makelaars uit Rotterdam lanceerde drie jaar geleden WoonGold, voor ‘hoogwaardige gerenoveerde woningen’. Verbouwen voor de verkoop gebeurt al heel lang, maar de manier waarop is de laatste jaren wel veranderd, zegt Hoogendijk. “Vroeger was het: een keukentje van Bruynzeel erin, de muren wit sauzen en klaar. Nu worden onverkoopbare panden tot in de puntjes opgeknapt.”

Het makelaarskantoor komt met de klant vooraf een prijs overeen. Hoogendijk: “Dat bedrag is heilig. En ja, mensen betalen meer dan als ze een woning zelf zouden opknappen, maar daar krijgen ze een hoop comfort voor terug. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de uitvoering.”

Inmiddels zijn er via WoonGold zo’n tweehonderd ‘turnkey’, ofwel sleutelklare, woningen verkocht. Makelaar Huych Mak van Waay schat dat er alleen al in Den Haag op jaarbasis minimaal vierhonderd compleet gerenoveerde woningen verkocht worden. Mak van Waay richt zich met zijn Oranje Makelaardij sinds vorig jaar volledig op deze markt. En het concept slaat aan. “85 procent van de woningen wordt verkocht voordat de renovatie klaar is.” In 2013 waren dat er 153, dit jaar zullen dat er volgens de Haagse makelaar 220 tot 250 zijn.

Deze compleet gerenoveerde woningen vormen nu nog een bescheiden deel van de totale markt. In 2013 werden in de gemeente Den Haag zo’n 4800 woningen in verkocht, blijkt uit cijfers van de NVM. Het compleet renoveren voor de verkoop lijkt vooral een Randstedelijk fenomeen. Makelaars buiten de vier grote steden zeggen slechts incidenteel dit soort woningen tegen te komen. Wel knappen particulieren zelf hun woning op om die interessanter te maken voor de verkoop.

De vraag naar sleutelklare woningen blijft de komende jaren groeien, verwacht Mak van Waay. Een van de verklaringen daarvoor is dat mensen minder eenvoudig een bouwdepot krijgen. “Vroeger liep je naar de bank voor een lening van een ton en kreeg je nog eens 30.000 euro extra om het huis te laten vertimmeren. Dat kan met strenge eisen van tegenwoordig niet meer. Beleggers beschikken wel over de middelen om een renovatie te financieren.”

Aanvankelijk waren vooral kleine investeerders bij de renovaties betrokken, maar ook grotere partijen begeven zich nu op deze markt. Beleggers zijn – samen met makelaars – de grote ‘winnaars’ van de renovaties. Zij kopen ‘kluswoningen’ die voor de meeste particulieren te vervallen zijn. Hoe slechter de staat van een woning, hoe beter. Dan kunnen panden voor een scherpe prijs ingekocht en met een interessante marge weer doorverkocht worden. Doorgaans geldt: hoe groter de woning en investering, hoe hoger de winstmarge.

Volgens betrokkenen ligt het gemiddelde rendement op compleet gerenoveerde appartementen rond de 10 procent. Beleggers halen vooral voordeel bij de inkoop, zegt Mak van Waay. “Een particulier koopt een vloer van 100 vierkante meter, investeerders bestellen meteen 10.000 vierkante meter. Ook bij de renovatie van woningen geldt de macht van de grote getallen.”

Bovendien is de arbeid niet duur. Orhan Demir van OD Vastgoed werkt voornamelijk met Poolse aannemers. “Ze zijn goedkoop en leveren goed werk.” OD Vastgoed renoveert op jaarbasis zo’n zeventig tot honderd panden in Den Haag, die onder meer worden verkocht via Oranje Makelaardij.

Het makelaarskantoor bemoeit zich niet met de renovatie van de woningen, zegt Mak van Waay: “Wij hebben een scherpe lijn getrokken tussen de investeerders, aannemers en stylisten aan de ene kant en wij aan de andere kant. Dat onze woningen allemaal dezelfde uitstraling hebben, komt doordat de investeerders zich houden aan ons concept.”

Oranje Makelaardij is bewust geen lid van de NVM. Mak van Waay: “Wij bieden op onze website woningen aan die nog niet klaar zijn aan een selecte groep mensen, dat mogen NVM’ers niet. Onze site trekt weliswaar minder bezoekers dan Funda, maar het zijn wel vrijwel allemaal mensen die interesse hebben in ons type woningen.”

Dat zijn vooral tweeverdieners in de leeftijd 20 – 40 jaar uit de grote steden, blijkt uit een rondgang langs makelaars. De kopers van volledig gerenoveerde woningen hebben bovengemiddeld twee linkerhanden. “Luie mensen”, zo omschrijft Michiel Spiker van Elzenaar NVM Makelaars in Den Haag de doelgroep. “De woningen worden opgeleverd in een stijl die veel mensen aanspreekt: strak en wit met een luxe uitstraling. Je hoeft als belegger niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.”

Als koper moet je wel goed opletten wat je koopt, waarschuwt de Haagse NVM-voorzitter Korff de Gidts. “Er zijn goede voorbeelden van gerenoveerde woningen, maar ook hele slechte. Je weet niet wat er achter die strakke façade zit, je moet de woning altijd laten beoordelen door een onafhankelijke aankoopmakelaar en bouwtechnisch laten keuren.” De meeste aanbieders van sleutelklare woningen geven juist om die reden een garantie van een jaar op de verbouwing.

Aanbod compleet gerenoveerde woningen gebundeld

Op internet wordt het aanbod van compleet gerenoveerde woningen steeds meer gebundeld. Zo heeft het “onafhankelijke platform” www.klaaromtewonen.nl de ambitie om het totale landelijke aanbod te tonen. Volgens een woordvoerder vallen de compleet gerenoveerde woningen op Funda onvoldoende op tussen het gehele aanbod. Op de website staan nu zo’n drihonderd volledig gerenoveerde (huur)woningen, vooral in de vier grote steden. Het totale aanbod is omvangrijker, want (nog) niet alle aanbieders plaatsen hun woningen op de website.

Reageer op dit artikel