nieuws

BAM snijdt in deelname aan aanbestedingen

bouwbreed

BAM snijdt in deelname aan aanbestedingen

BAM verscherpt drastisch de controle op zijn projecten. Intern zijn maatregelen op til die een stuk eerder dan nu het geval is rood licht geven voor deelname aan projecten.

“Vroeger dan nu geven we go of no go”, belooft de nieuwe bestuursvoorzitter Rob van Wingerden. “Passen de projecten wel in onze strategie? Hebben we de juiste mensen? Hoe groot zijn de risico’s? Dat soort dingen. Een ook natuurlijk: wat levert het werk ons financieel op. Bij de inschrijvingen kijken we voortaan eveneens sterker naar wie met ons in competitie zijn.”

Verscherpte controle

Eenvoudig door minder vaak bij aanbestedingen van de partij te zijn, verwacht BAM zijn tenderkosten met vele miljoenen euro’s te verlagen. Gelijktijdig zal het rendement van de werken waar de bouwer wel op inschrijft, flink toenemen. Op termijn mikt BAM per project op 2 tot 4 procent winst. De verscherpte controle betreft zowel het traject van aanbesteding als de uitvoering.

Nederlands grootste aannemer is lelijk in de knel gekomen door drie sterk verlieslatende projecten. Topman Nico de Vries zag zich gedwongen plaats te maken voor Rob van Wingerden en kondigde deze zomer gelijktijdig voor 100 miljoen euro bezuinigingen aan. De sanering slaat vooral neer in Nederland.

“Als centrale ondernemingsraad kennen we de boodschap al een maand”, zegt voorzitter Peter van den Broek van de cor. “In eerste instantie schrik je behoorlijk van de aankondiging dat 650 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. We stemmen in met de door de directie ingeslagen richting. Nut en noodzaak zijn duidelijk. In eerdere jaren zijn tijdens de crisis soortgelijke aantallen mensen van het uitvoerend personeel getroffen. Nu vindt de afslanking plaats bij de mensen van het kantoor. Misschien is dat wel achtergebleven.”

BAM kiest voor een nieuwe structuur waarbij in Nederland het aantal werkmaatschappijen teruggebracht wordt van twaalf tot twee. Naast bouw & vastgoed komt het infrabedrijf. Sommige analisten zien liever dat bouw en vastgoed (waar AM voor zeperds zorgde) volledig worden losgekoppeld. Van Wingerden vindt de integratie van beide echter een meerwaarde voor zijn onderneming.

Lees meer in het artikel ‘Bam was vloot van vooral kleine schepen’

Reageer op dit artikel