nieuws

BAM schrapt 650 arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

BAM schrapt 650 arbeidsplaatsen

Bij BAM Nederland verdwijnen 650 volledige arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen vooral op de kantoren.

De sanering is het gevolg van de keuze voor een slankere structuur van de onderneming. BAM gaat in Nederland van twaalf naar twee werkmaatschappijen: bouw & vastgoed en infrastructuur. BAM telde begin dit jaar in Nederland nog 9700 medewerkers. De op 1 oktober aangetreden bestuursvoorzitter Rob van Wingerden noemt de veranderingen noodzakelijk om weer tot goede financiële resultaten te komen. ”De wijzigingen zullen zich vertalen in betere projectbeheersing, een lagere kostenbasis en een sterkere balans. Daardoor versterken we onze concurrentiepositie en creëren meer waarde voor onze aandeelhouders.”

Ook in België bundelt BAM zijn activiteiten. De zes werkmaatschappijen worden samengevoegd tot BAM België. In andere thuislanden (Groot-Brittannië en Duitsland) beschikt BAM al over een eenvoudige structuur van hooguit twee bedrijven.

Van Wingerden belooft per 31 december 2015 een kostenbesparing te realiseren van minstens 100 miljoen euro. Om dat bedrag te halen zullen eerst (in de tweede helft van dit jaar en begin 2015) voor misschien wel hetzelfde bedrag kosten gemaakt worden voor de herstructurering. Op de langere termijn wil de bouwer op zijn projecten 2 tot 4 procent winst maken.

BAM handhaaft het plan om jaarlijks voor tenminste 100 miljoen euro te desinvesteren. Dit jaar is de onderneming al gekomen tot een bedrag van 160 miljoen. Het geld is vooral afkomstig uit de verkoop van commercieel vastgoed. Nieuw ook is de invoering van een directieraad. Het bestuursorgaan wordt samengesteld uit leden van de raad van bestuur, directeuren uit de nieuwe structuur en topmensen van de belangrijkste service-afdelingen.

Reageer op dit artikel