nieuws

App praat beheerder bij over gebouw

bouwbreed

App praat beheerder bij over gebouw

Adviseurs en ingenieurs van LBP/Sight uit Nieuwegein hebben met het Utrechtse bedrijf First Polygon een app gemaakt voor digitaal gebouwbeheer.

Hans Geleijns van LBP/Sight denkt dat de app het beheer van grote gebouwen makkelijker maakt. “Met een vingerdruk op een wand of een ander gebouwonderdeel in het 3D-model verschijnt de relevante informatie. Van gebruiksaanwijzing tot een compleet en actueel dossier met bouwfysische eisen van de gebruikte materialen, geldende wettelijke voorschriften, technische eigenschappen en andere gegevens.” Daarmee is naar zijn mening de snelheid van werken gebaat, net als de zorgvuldigheid, actualiteit en de veiligheid.

De actualiteit en veiligheid wil er gaandeweg nog wel eens bij inschieten, vindt Geleijns: “Bij alle projecten worden al in de bouwfase veranderingen aangebracht ten opzichte van de oorspronkelijke tekeningen waardoor papieren gegevens in de beheerfase vaak niet meer kloppen.” Veel informatie is na verloop van tijd ook niet meer te gebruiken omdat de wettelijke eisen in de tussentijd zijn veranderd. Mede daardoor is een beheerder volgens Geleijns ruim een derde van zijn tijd kwijt aan zoeken naar gebouwgegevens.

 

3D navigeerbaar gebouwmodel 

Met First Polygon ontwikkelde LBP/Sight een driedimensionaal navigeerbaar gebouwmodel met laagsgewijze informatie. “Je loopt op een natuurlijke intuïtieve manier door het gebouw”, legt Willem Noyons van First Polygon uit. De app koppelt volgens hem alle informatie aan een 3D-model van het gebouw waardoor die veel sneller beschikbaar en toegankelijker wordt. Ook BIM-modellen kunnen in de app worden geïmporteerd. Het belang van BIM wordt steeds groter in het ontwerp en de uitvoering. Siuhang Chan van het Nieuwegeinse bureau noemt het dan ook niet meer dan logisch dat die informatie ook voor het beheer van het gebouwde wordt gebruikt. Daarvan profiteert niet alleen de beheerder of gebouweigenaar, ook de brandweer heeft er belangstelling voor. Geleijns: “In de toekomst kunnen brandweerploegen al onderweg zien welke situatie ze gaan aantreffen.”

Vanuit de app kan de beheerder rechtstreeks communiceren met onder meer leveranciers en onderhoudsafdelingen. LBP/Sight beheert de bouwfysische, brandveiligheidstechnische en wettelijke informatie en slaat die op in de Cloud. De app kan volgens Noyons ook Wifi- en GSM-stations, de luchtbehandeling en de verwarmings- en klimaatinstallaties controleren en testen. Onderhoudsschema’s zijn gekoppeld aan de agenda van de beheerder.

Reageer op dit artikel