nieuws

AFNL hekelt hoge offertekosten bij aanbestedingen

bouwbreed

AFNL hekelt hoge offertekosten bij aanbestedingen

De Aanbestedingswet moest mkb-vriendelijk worden. Vrijwel niets merkt de Aannemersfederatie daarvan terug. Zij hekelt de offertekosten die door het toepassen van de economisch meest voordelige inschrijving (emvi) in aanbestedingen met 34 procent zouden zijn gestegen. Tijd voor actie, schrijven de kleine aannemers aan de Tweede Kamer.

De AFNL moet het ministerie van Economische Zaken wel hebben. Ten tijden van het ministerschap van Maxime Verhagen ging het al mis. Grote kritiek klonk er op zijn topsectorenbeleid waarbinnen de bouw volledig over het hoofd werd gezien. Met minister Kamp is de relatie tussen de AFNL en het ministerie er niet beter op geworden. Een paar maanden geleden liet de federatie van kleinere en gespecialiseerde bouwers van zich horen toen “de laatste bouwambtenaar” van het ministerie van Economische Zaken de deur achter zich dichttrok. “En waarom steunt Kamp het initiatief voor de Bouwcampus niet?”

De kritiek heeft weinig opgeleverd, signaleert de AFNL. Als het gaat om het stimuleren van innovaties, maar ook met betrekking tot de Aanbestedingswet, grijpt Kamp onvoldoende in volgens hem. Actie is echter hard nodig, oordeelt zij op basis van een evaluatie van de Aanbestedingswet.

“Ten aanzien van de Aanbestedingswet volstaat het ministerie met de mededeling dat het kabinet in 2015 een wetsvoorstel zal indienen om de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen te implementeren. Het ware vollediger geweest wanneer EZ iets van de bevindingen van de nieuwe wet had gememoreerd. Bijvoorbeeld dat door veelvuldig toepassen van de emvi de offertekosten met 34 procent zijn gestegen. Een onbedoeld neveneffect, maar wel heel belangrijk.”

De federatie vindt verder dat Kamp zich meer moet gedragen als ‘netwerkminister’, en de bouw als faciliterend aan andere sectoren naast het industrie- en topsectorenbeleid stevig moet positioneren. “Wat de sector in hoge mate steekt is de verstokenheid van innovatiemiddelen.” De AFNL herrinnert zich de “glorieuze dagen” van het branche-innovatiecontract, waarvan veel partijen in de bouw gebruikmaakten, en hoopt op een terugkeer daarvan.

Reageer op dit artikel