nieuws

Aannemers draaien proef met borging

bouwbreed Premium

Aannemers draaien proef met borging

Bouwgarant en Plangarant gaan proefdraaien met private kwaliteitsborging. Aannemers Laarakkers & Wijnhoven en Cruijsen ten Haaf uit het Brabantse Wanroij bijten het spits af.

Het draait allemaal om aantonen dat je als aannemer kwaliteit levert, legt algemeen manager Rob de Groot van Stichting Bouwgarant uit. “De opdrachtgever weet straks zeker dat hij krijgt wat in bouwplannen is beloofd.” De stichting, bekend van het keurmerk, verzorgt bij grondgebonden woningen die onder de Nieuwbouwgarantie worden gebouwd, samen met het bouwbedrijf, de kwaliteitsborging.

Bouwgarant ging daarvoor een samenwerking aan met toezichthouder Plangarant. Deze organisatie, niet zoals gebruikelijk de gemeente, toetst de tekeningen en berekeningen van de bouwer aan het Bouwbesluit. Tijdens het bouwproces houdt de onafhankelijke instantie het proces nauwlettend in de gaten. Als het pand na oplevering volgens Plangarant voldoet aan de gestelde eisen, geeft de instantie een certificaat af. “Dan heb je als bouwer zwart-op-wit dat je goed werk hebt geleverd.”

Minister Blok (Wonen) maakt plannen om de bouwplantoetsing door gemeenten te vervangen door private kwaliteitsborging. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van een bouwwerk komt hiermee bij de aannemer te liggen. Dit alles moet de kwaliteit van de bouw verbeteren. Om vast aan dit idee te wennen wordt in vijf gemeenten vast proefgedraaid, waaronder in Sint Anthonis, waaronder Wanroij valt.

CPO populair

“Het is voor ons nog even kijken wat er op ons afkomt”, zegt Stefan van der Cruijsen van Cruijsen ten Haaf. Zijn bedrijf heeft samen met collega-aannemer Laarakkers & Wijnhoven plannen voor bijna twintig woningen in Wanroij. “Allemaal Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.” Momenteel worden de plannen door Plangarant getoetst. “Als alles meezit starten we volgend jaar met bouwen.” Waarom hij met het experiment meedoet? “Dit is waarschijnlijk de toekomst. Het is goed dat we er vast mee kunnen oefenen. Zo hebben we straks misschien een kleine voorsprong.”

Reageer op dit artikel