nieuws

Aanbod op kantorenmarkt neemt licht toe

bouwbreed Premium

Aanbod op kantorenmarkt neemt licht toe

Het aantal beschikbare vierkante meters kantoorruimte in Nederland is het afgelopen kwartaal toegenomen tot ruim 7,2 miljoen. Dat is ongeveer 1 procent meer dan drie maanden eerder.

Dat blijkt uit het het kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten van makelaarsorganisatie Dynamis. Dynamis signaleert dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, als het om kantoren gaat. “Bedrijven zijn op zoek naar een duurzaam gebouw waarin het bedrijf zich maatschappelijk verantwoord kan bewegen.”

Meer renovatie en transformatie

Dit is volgens de onderzoekers ook terug te zien in de duur van de huurcontracten, die korter en flexibeler zijn. De makelaar ziet dat mede daardoor “structureel” aanbod gerenoveerd en gemoderniseerd wordt. Ook transformatie en sloop komt steeds vaker voor.

In de eerste drie maanden van het jaar was de opname van kantoorruimte iets hoger dan in de eerste negen maanden van 2013. De onderzoekers verwachten dat het vierde kwartaal “geen significant” opnamevolume noteert. Daarom zal het transactievolume over het hele jaar ongeveer gelijk zijn aan 2013.

Tot nu toe draait het op de kantorenmarkt nog vooral om de vervangingsvraag, signaleren de onderzoekers, “waarbij steeds vaker rekening wordt gehouden met mogelijke groei of toch nog eventuele inkrimping”. Dit is volgens de makelaars te zien aan de grote hoeveelheid korte en flexibele huurcontracten.

Grootte

Ook de gemiddelde grootte van de transacties, 1212 vierkante meter, is kleiner dan voorgaande jaren. “Slechts 15 procent van het totaal aantal transacties is 2000 vierkante meter of groter.” De vraag naar relatief kleine kantoorruimten blijft daarmee onverminderd groot. Dit zijn ruimten kleiner dan 500 vierkante meter in de vier grote steden of 250 vierkante meter elders in het land. Van het totaal aantal kleine kantoortransacties vindt 29 procent plaats in één van de vier grote steden.

De prijzen van kantoorruimte staan echter nog altijd onder druk. Dynamis komt tot een mediane betaalde huur per vierkante meter van 100 euro. Een jaar geleden was dat nog zo’n 20 euro meer. “Desondanks zijn de prijzen niet alleen sterk afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van het gebouw”, merken de onderzoekers op.

Reageer op dit artikel