nieuws

Almere gaat beter passen op monument

bouwbreed

Almere gaat beter passen op monument

Almere gaat werken aan een monumentenbeleid, nadat het op alle punten slecht scoorde in de Monumententest van de erfgoedorganisatie Heemschut. Dat werd tijd, vindt stadsgids Marie-Josée Röselaers. “Er verdwijnen te veel waardevolle gebouwen.”

Ik associeer Almere niet direct met monumenten.

“Dat is ook een beetje het probleem dat we in Nederland hebben als we over new townsals Almere praten.”

Hoe bedoelt u?

“Bij monumenten of erfgoed wordt al snel gedacht aan heel oude gebouwen. Dat ligt in Almere anders. Dat betekent niet dat bepaalde gebouwen of juist landschapselementen niet behouden moeten blijven.”

Waarom?

“Om dezelfde reden dat we oudere gebouwen willen behouden. We houden graag vast aan plekken en bouwwerken die iets vertellen over de geschiedenis van een plaats. Almere bestaat pas dertig jaar, maar heeft een heel bijzondere geschiedenis. Bepaalde plekken moet je daarom levend houden.”

Is dat nu niet zo?

“Er verdwijnt te veel. Alles is gepland en van tevoren bedacht, en vaak denkt men dat het dus makkelijk plaats kan maken voor iets anders.”

Is de gemeente laks?

“Dat wil ik niet zeggen. Het zit gewoon niet tussen de oren en er is nu geen monumentenbeleid.”

Wat is er zoal verdwenen?

“Best veel. Een recent voorbeeld is nog het voormalig museum De Paviljoens, dat is verkocht en wordt verplaatst naar een andere gemeente.”

Wat moet er behouden blijven?

“Er zijn genoeg waardevolle gebouwen in de stad, zoals het politiebureau van Rem Koolhaas, zijn eerste bouwwerk. Maar ik maak me ook zorgen over de landschappelijke uitstraling die Almere al heel snel aantrekkelijk maakte.”

Vreemd dat er zo weinig aandacht is.

“Ik leid heel vaak internationale gezelschappen rond en die snappen er niks van. Die vragen zich af waarom wij zo lichtvaardig met onze geschiedenis omgaan.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels