nieuws

Zorgen dat niemand een stap te veel zet

bouwbreed Premium

Zorgen dat niemand een stap te veel zet

Van Wijnen heeft in Zwartsluis binnen 23 weken een markante school voor 650 leerlingen uit de grond gestampt. Strikte toepassing van BIM bekortte de bouwtijd met vijf maanden.

Nooit eerder werkte Van Wijnen bij een complex gebouw zoals een school volledig in BIM, het Bouw Informatie Model. Wel wordt het virtuele bouwen al veelvuldig toegepast bij het realiseren van woningen. “Iedereen heeft vanuit één model gewerkt. Bij de start moeten alle gegevens bekend zijn. Tot en met het laatste boutje en moertje”, zegt projectleider Stèfan van de Pol van aannemer Van Wijnen. “Alles is voortdurend gedigitaliseerd, bijgeschaafd en gecontroleerd tot het klopt. Tot iedereen tevreden is. De waarheid staat in de cloud en iedereen kan daarbij.”

De bouw van het nieuwe Agnietencollege had een aanloop nodig van tien jaar. Heel lastig om de neuzen in Zwartewaterland in dezelfde richting te krijgen. Tot uiteindelijk de gemeente en het bestuur van onderwijsinstelling Talentstad doorpakten en de kans aangrepen om op de plek van een oud busstation een school neer te zetten. In Italiaanse stijl nog wel.

“We hebben geschiedenis geschreven in crisistijd”, zegt burgemeester Eddy Bilder. “Niemand herkent de school straks als een gebouw dat in crisistijd, toen het geld op was, is neergezet. Integendeel. De school staat op een A-locatie en laat zien dat onderwijs hier midden in de samenleving staat.”

Het complex bestaat uit een grote op te delen sporthal met daarin drie lagen omheen gevouwen de klaslokalen. Zin in een feest, een goede vergadering of een sportieve activiteit? Het Agnietencollege kan uitkomst bieden. Zeven verenigingen hebben zich al aangemeld. De regie van het multifunctionele gebouw ligt in handen van het schoolbestuur.

Niet alleen BIM bracht grote snelheid, maar volgens projectleider Van de Pol ook het verticale bouwen en lean werken. Zorg dat niemand een stap te veel zet. “Waar aan de ene kant het dak al waterdicht was en we begonnen met de binnenbouw, was men aan de andere kant nog volop bezig met de wanden en de vloeren. Zo kon iedereen doorwerken en hoefde niemand op elkaar te wachten. Wat ook helpt: dagelijks om acht uur ’s ochtends een tienminutengesprek in de keet. Iedereen weet dan waar de ander mee bezig is.”

Traditioneel bouwen

Projectleider Van de Pol vindt traditioneel bouwen niet meer van deze tijd. In die opvatting kan uitvoerder Peter Hebben zich goed vinden. Van de zestig mensen die op de bouwplaats te vinden waren, staat alleen het duo Van de Pol/Hebben op de loonlijst van Van Wijnen. Al de anderen zijn onderaannemers en in strakke tijdschema’s werkende toeleveranciers. Naast Nederlands was ook een flinke dosis Pools op de bouwplaats te horen.

Uitvoerder Hebben: “BIM is het mooiste wat er is. Je moet altijd voor BIM gaan. Stond ook in onze voorwaarden. Sommigen probeerden onder BIM uit te komen. Ze kregen als antwoord: huur maar iemand in die wel kan bimmen. Iedereen moet meedoen.”

Met permanent alle actuele gegeven in het computermodel fungeerde Peter Hebben als een soortement politieagent. “Je moet dan alleen nog het proces goed beheersen. Komen de vrachtwagens met spullen wel op tijd? Raken mensen niet vast in een file? Gelukkig hebben we van verkeersopstoppingen in dit deel van het land geen last. Bij vertraging schuiven alle werkzaamheden op. Dat wil je niet.”

Directeur Jan Kroon van Talentstad is trots op het nieuwe Agnietencollege. De hokkerige oude school vond hij drie keer niks. Binnen BIM werd hij als opdrachtgever keer op keer met de neus op de gevolgen van zijn wensen gedrukt. Heel verhelderend, confronterend maar ook uiterst betrokken. In opvolging van het Agnietencollege in Zwartsluis realiseert Talentstad nieuwe scholen in Dronten en Hardenberg. De aanbestedingen zijn al afgerond. Ook Zwolle krijgt binnenkort nieuwbouw.

Projectgegevens:

Agnietencollege Zwartsluis

Opdrachtgever: Landstede/Talentstad

Hoofdaannemer: Van Wijnen

Aanneemsom: 5,5 miljoen euro

Architecten: Jan Tromp en Maarten Min

Constructeur: Jansen Wesselink

Installaties: Breman

Reageer op dit artikel