nieuws

Wet Asscher stopt gesjoemel van hoofdaannemers

bouwbreed

Wet Asscher stopt gesjoemel van hoofdaannemers

Minister Asscher moet doorgaan met de invoering van ketenaansprakelijkheid van de hoofdaannemer voor alle onderaannemers. Dat vindt de Aannemersfederatie.

“Zolang gerenommeerde leden van Bouwend Nederland 20 euro in hun begroting zetten voor een vakman, moeten ze wel rommelen en rotzooien om het werk voor die prijs kwijt te raken. Branches van de Aannemersfederatie die zich netjes aan de cao houden, worden daar de dupe van en grijpen naast het werk”, schetst bestuurslid Gijs Buijs de bestaande situatie.

Hij reageert op het interview in Cobouw met Maxime Verhagen. De voorzitter van Bouwend Nederland bekritiseerde daarin het plan van Asscher ketenaansprakelijkheid in te voeren om uitbuitingspraktijken uit te bannen.

“Minister Asscher wil terecht paal en perk stellen aan die praktijken door de hoofdaannemer en de professionele opdrachtgever aansprakelijk te stellen. Ingewikkeld? Helemaal niet. De invoering van de bouwpas met identiteitsbewijs en de vakbekwaamheden van de vakman is een prima instrument om te weten wie er op de bouwplaats rondloopt. Al twintig jaar is het in de petrochemische industrie gebruik dat werknemers en bedrijven die voor ze werken van tevoren aangemeld en gescreend worden. De bouw moet eens een volwassen bedrijfstak worden”, vindt Buijs.

Reageer op dit artikel