nieuws

VolkerWessels voert winst opnieuw op

bouwbreed Premium

VolkerWessels voert winst opnieuw op

VolkerWessels heeft, ondanks “zorgelijke marktomstandigheden”, een nettowinst behaald van 35 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar. Daarmee overtreft het Amersfoortse bouwconcern zijn eigen prestatie van vorig jaar, maar toont het zich tegelijkertijd het beste jongetje uit de klas. Concurrenten BAM, Heijmans en Ballast Nedam presenteerden afgelopen weken stuk voor stuk rode cijfers.

Behalve de nettowinst wist VolkerWessels ook het operationele resultaat op te voeren, met 17 procent tot 74 miljoen euro. Volgens de bouwer is de stijging onder andere te danken aan “financiële discipline, focus op marge boven volume en kostenbeheersing”.

Een oordeel over de zwakke resultaten van de andere grote Nederlandse bouwondernemingen, heeft VolkerWessels niet. “We hebben geen zicht op hoe zij precies opereren”, verklaart de woordvoerder van het concern.

Overigens deelt VolkerWessels wel de mening van de andere bouwers dat de marktomstandigheden in eigen land nog altijd bedroevend zijn. De woningmarkt mag dan wat opkrabbelen, de markten bouw, vastgoed en infrastructuur worden volgens het bedrijf nog steeds gekenmerkt door overcapaciteit. “Dat vertaalt zich in een onverantwoord laag prijsniveau”, aldus VolkerWessels in een toelichting op de cijfers.

Mede vanwege die onzekere marktsituatie wil het aannemingsconcern geen winstprognose geven voor heel 2014. Vorig jaar hield VolkerWessels onder aan de streep 117 miljoen over op een omzet van 4,5 miljard.

Kwaliteit

Over het eerste halfjaar boekte het concern een omzet van 2 miljard. Op de plank ligt een werkvoorraad van 5,9 miljard. Dat is 200 miljoen minder dan een jaar geleden. De daling is volgens de zegsman het gevolg van de focus op marge. “Voor ons is de kwaliteit van de orderportefeuille belangrijker dan de omvang. Overigens is de orderportefeuille historisch gezien juist hoog.”

VolkerWessels gaf in de eerste helft van 2014 48 miljoen uit aan nieuw materieel. Daarnaast trok ze “enkele tientallen miljoenen” uit voor de overnames van Surface Cracks, PRS international, Mainline Construction en de bouw- en ontwikkelingsactiviteiten van Meulen Groep.

Reageer op dit artikel