nieuws

Twee giergoten in stal dringt ammoniak-uitstoot terug

bouwbreed Premium

Twee giergoten in stal dringt ammoniak-uitstoot terug

Een nieuw ontwikkelde stalvloer met twee giergoten langs de randen moet de uitstoot van ammoniak verder terugdringen. Onder invloed van de steeds scherper wordende milieu-regelgeving streven zowel de rundveehouders als de producenten van stalvloeren naar het inrichten van zogeheten emissiearme stallen, waaruit zo min mogelijk verzurend ammoniak vrijkomt. Hierbij speelt met name het toepassen van emissiearme vloeren een belangrijke rol.

Met zijn bedrijf Berkel Beton produceert René Orriëns verscheidene typen emissiearme stalvloeren. Onlangs werd het octrooi openbaar op een door hem bedachte stalvloer die zich onderscheidt van de bestaande emissiearme vloeren. Een opvallend kenmerk van de vloer is dat hij geen centrale goot heeft voor de mest en de urine, maar twee goten, een aan elke buitenrand. De nieuwe vloer is bedoeld voor rundveestallen en opgebouwd uit naadloos op elkaar aansluitende, rechthoekige vloerplaten van gewapend gietbeton met een standaardbreedte van 137,5 centimeter. De platen kunnen direct op een zandbed liggen, of boven op een kelder die is bestemd voor het opvangen van mest en urine. Ze hebben een vlakke onderzijde en een oppervlak dat vanuit het midden heel licht afloopt naar de goten aan de vrije randen. Het oppervlak van de platen is voorzien van een speciaal ontwikkelde profilering met groeven die er voor moeten zorgen dat de urine zo makkelijk mogelijk wegloopt naar de smalle opening van de goten en dat bovendien de koeien zo goed mogelijk grip hebben. De vaste mest blijft op de platen liggen en wordt automatisch periodiek verwijderd met een stalen schuif die is voorzien van een flexibele rand. Naast de randen van de eigenlijke vloerplaten komen vloerdelen te liggen voor de voerhekken en ligboxen van de koeien. De afmetingen hiervan zijn dusdanig, dat de koeien hun mest altijd op de loopvloer laten vallen.

Orriëns: “Het voordeel van deze vloer is dat je er een soort voorscheiding krijgt tussen de urine en de mest. Dat is belangrijk want als urine en mest in contact staan, ontstaat ammoniak uit de ureum die in de urine zit. Naast het zeer goede mestscheidende vermogen heeft deze vloer bovendien als voordeel dat hij door het ontbreken van een centrale goot – die de constructie zou verzwakken – 4 meter vrij kan overspannen.” Op berkelbeton.nl is de vloer te vinden onder de naam D-4, waarbij de D staat voor duurzaamheidsvloer. Om praktische redenen is de uiteindelijke uitvoering een beetje anders dan bij het in het octrooi uitgewerkte uitvoeringsvoorbeeld. Daar zijn de overkraging en de uitsparing voor de goten gemaakt in de vloerplaten. In de uiteindelijke versie hebben in plaats daarvan nu de aanliggende vloerdelen van het ‘boxdek’ een overkragende rand gekregen. Orriëns: “Dat bleek productietechnische makkelijker dan het maken van die uitsparing in de vloerplaten zelf. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer.”

De eerste stal met de nieuwe vloer is nu een paar maanden in gebruik en Orriëns is tevreden met de voorlopige resultaten: “De urine loopt goed weg, de goten blijven erg goed schoon en de koeien lopen er fantastisch goed op. Dat laatste is heel belangrijk, want het eerste wat een boer eist is dat een stalvloer goed beloopbaar moet zijnvoor zijn koeien.”

Reageer op dit artikel