nieuws

‘Te weinig interesse voor binnenmilieu van gebouwen’

bouwbreed

‘Te weinig interesse voor binnenmilieu van gebouwen’

De mogelijkheden om het binnenmilieu van gebouwen te optimaliseren worden onvoldoende benut. Dat stelt Atze Boerstra, directeur van BBA Binnenmilieu BV en specialist op het gebied van klimaatinstallaties. De extra kosten van maatregelen die het binnenmilieu bevorderen, zijn binnen twee à drie jaar terug te verdienen, aldus Boerstra.

Hij presenteerde tijdens de Dutch Green Building Week in Arnhem een overzicht van de resultaten van onderzoeken naar de relatie tussen binnenklimaat en arbeidsproductiviteit.

Bij relatief hoge temperaturen, vanaf 25 graden, daalt de arbeidsproductiviteit per graad met 2 procent. Daarmee wordt echter geen rekening gehouden bij het inrichten van gebouwen. Dan wordt in feite uitsluitend gekeken naar de investering in energiekosten.

Het is financieel aantrekkelijk om de arbeidsproductiviteit wel mee te nemen in de kostenberekening. “Maar wat je standaard ziet gebeuren is dat op maatregelen om de temperatuur te reguleren wordt bezuinigd”, zegt Boerstra. Er wordt nauwelijks gekeken naar negatieve invloeden op de arbeidsproductiviteit.

“De installatiebranche moet het productiviteitsargument daarom beter gaan benutten. Er is meer bewustwording nodig bij de mensen die op dit gebied de beslissingen nemen.” Ook het gebouwtype is van belang. “Je kunt niet voor elk gebouw dezelfde oplossing kiezen. Er is maatwerk voor nodig. Voor een ouder pand zijn andere maatregelen nodig dan voor een nieuw.”

Reageer op dit artikel