nieuws

Startersleningen betekenen hoger risico gemeente

bouwbreed

Startersleningen betekenen hoger risico gemeente

Startersleningen lijken leuk voor starters. Voor gemeenten betekenen ze echter een verhoogd risico, zeker als er geen grenzen gesteld zijn. Dat vindt de rekenkamercommissie van Hoogeveen.

De commissie heeft in de gemeente eens goed gekeken naar de regeling voor de startersleningen in Hooge­veen. Daarbij heeft zij een aantal onvoorziene risico’s ontdekt die voor een gemeente negatief kunnen uitpakken, schrijft zij in de notie ‘Startersleningen; is het beleidsinstrument in balans?’.

Risico voor gemeente

Starters zelf lopen een risico doordat zij extra hypothecaire lasten krijgen, niet alleen de ‘gewone’ hypotheek, maar ook de gemeentelijke lening. “Zij lenen als het ware boven hun stand”, schrijft de commissie.

Maar voor de gemeente is er ook een risico. Volgens de commissie mag een gemeente er niet blind op vertrouwen dat bij een gedwongen verkoop en schuldsanering de vergoeding van het Waarborgfonds voldoende is om de restschuld te dekken. In Hoogeveen is er weliswaar een risicobeperkende maatregel – niet meer dan 45 leningen per jaar – maar er is geen limiet gesteld aan het totaalbedrag. Dat moet worden aangepast, aldus de commissie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels