nieuws

PvdA: maak tempo met geldkanon

bouwbreed Premium

PvdA: maak tempo met geldkanon

De PvdA vindt dat de Nationale Investeringsinstantie (NII) en de Nationale Hypotheekinstantie (NHI) te lang op zich laten wachten. De Aannemersfederatie is bang dat er van de NHI helemaal niets meer terecht komt.

PvdA’er Jacques Monasch roept het kabinet en de betrokken institutionele beleggers op meer haast te maken. “De eerste plannen zijn al bijna twee jaar oud. Wat mij betreft kan het allemaal een stuk sneller.”

Hij nuanceert dat het optuigen van een robuuste organisatie tijd kost. “Als het ons binnen twee, drie jaar lukt om de instanties op te tuigen, is dat ook behoorlijk goed.”

Neemt niet weg dat de PvdA’er het kabinet op de huid zit. Vooral omdat Monasch nog altijd hoge verwachtingen heeft van de twee instanties. Volgens hem pakken ze goed uit voor de woningmarkt en investeringen in nieuwe infrastructuur of projecten voor duurzaamheid.

De VVD is daar nog steeds niet van overtuigd. Vooral aan het nut van een hypotheekinstantie twijfelt VVD’er Roald van der Linde: “Ik ga niet bij voorbaat voor de uiteindelijke voorstellen liggen, maar ik ben bang dat de overheid zich te veel risico’s op de hals haalt.”

Mager

Bouwend Nederland mengt zich niet in die politieke discussie. Maar de regering moet niet in slaap dutten. “Ook wij vinden dat het kabinet het tempo erin moet houden met de NII en de NHI. Op het gebied van scholen, woningmarkt en infrastructuur liggen allemaal mogelijkheden.”

Verhagen en achterban maken zich niet al te veel zorgen. Zij verwachten dat de NII eind dit jaar operationeel is: “Marktpartijen en beleggers hebben zich daar ook aan gecommitteerd.”

De Aannemersfederatie is stukken kritischer. Vooropgesteld vindt zij dat het kabinet de bouw op Prinsjesdag niet mag afschepen met een verlenging van het lagere btw-tarief van 6 procent op onderhoudswerkzaamheden. “We zijn er blij mee, maar als dat alles is, is dat buitengewoon mager”, zegt Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie.

Met een lage hypotheekrentestand vreest Van der Maas dat er van de Nationale Hypotheekinstantie helemaal niets terecht komt. “Ik weet niet wat het is, of banken de boel traineren, maar ik neem waar dat minister Blok continue in gesprek is met banken en dat het niet opschiet. Maar de tijd van rare spelletjes lijkt mij voorbij. In de afgelopen maanden zag de bouw weer honderden mensen vertrekken, op de hypotheekmarkt moet er iets gebeuren.”

Prinsjesdag

Heeft het kabinet op Prinsjesdag nog iets in het verschiet voor de bouw? Natuurlijk willen de woordvoerders wonen van de VVD en de PvdA daar niets over kwijt. Van der Linde: “Ik mag daar niets over zeggen. Als ik dat wel deed als ik iets wist, zou dat heel slordig zijn.” Monasch merkt op dat de regering zich te veel richt op de export. “We moeten meer investeren in ons eigen land.”

Van der Maas is het daar mee eens. Hij doet een speciale oproep aan minister Blok: “Verzamel alle andere voor de bouw belangrijke ministers en maak samen met hen een vijfpuntenplan voor de bouwsector. Dan hoeft het echt niet te gaan om miljoenen.” Nu is het bouwbeleid van de regering te hapsnap, vindt Van der Maas. “Ik zie alleen maar bilateraaltjes.”

Reageer op dit artikel