nieuws

Op elke euro omzet slechts een halve cent winst

bouwbreed

Op elke euro omzet slechts een halve cent winst

Vijf jaar crisis laat ook de grootste bouwers van ons land niet ongemoeid. De cijfers over 2013 spreken wat dat betreft boekdelen: op elke euro omzet verdienden ze amper een halve cent.

Het wordt vaak gezegd: grote bouwconcerns profiteren in moeilijke tijden van hun verscheidenheid aan activiteiten en hun aanwezigheid in diverse markten. Tegenvallers kunnen makkelijker worden opgevangen. Gaat het in de ene markt wat minder, dan wordt dat wel weer opgevangen in het andere. En anders wordt gewoon wat meer gas gegeven in landen waar de marktsituatie beter is.

Wie de cijfers van de tien grootste bouwondernemingen van Nederland nader bekijkt, kan zich afvragen of die vlieger daadwerkelijk opgaat. Teruglopende omzetten, belabberde winstmarges waren over het algemeen hun deel in de afgelopen vijf crisisjaren. Vorig jaar was daarop geen uitzondering.

Met een gezamenlijke winst van 590 miljoen euro deed het tiental het in 2013 wel een stuk beter dan in 2012, toen ze door forse afboekingen op grond en projecten een historisch verlies leden van ruim 61 miljoen euro.

Niettemin, het verschil met 2008, toen de bouw nog niet door de crisis was bevangen en een redelijk ‘normaal’ jaar draaide, is nog altijd enorm. Vijf jaar geleden hielden de grootste bouwers onder aan de streep te samen 804 miljoen over, bijna 27 procent meer dan afgelopen jaar.

Net als in 2012 eindigden vorig jaar vier van de tien bedrijven in de rode cijfers. Met 41 miljoen leed Ballast Nedam van hen het grootste verlies. De grootste stap terug deed echter TBI. Na een winst van 5,8 miljoen in 2012 leden de Rotterdammers over 2013 een verlies van 13,1 miljoen; een verslechtering van 325 procent.

Geslaagd jaar

Op baggeraars Boskalis en Van Oord na, kon eigenlijk alleen VolkerWessels terugkijken op een redelijk geslaagd jaar. De bouwonderneming uit Amersfoort boekte een nettowinst van 117 miljoen. Daarmee herstelde zij zich niet alleen van 2012, toen een verlies van 123 miljoen in de boeken verdween, maar behaalde ze ook het beste resultaat in vijf jaar en overtrof het bovendien zijn naaste concurrenten.

Met een gemiddelde nettomarge van 2,3 procent lijkt de top 10 het helemaal niet zo slecht te hebben gedaan. Schijn bedriegt echter. Als de cijfers van de twee baggerconcerns buiten beschouwing worden gelaten, duikelt de marge naar 0,47 procent. Anders gezegd: de acht pure bouwers verdienden vorig jaar op elke euro omzet nog geen halve cent.

De verklaring voor de matige prestaties moet vooral gezocht worden in de moordende concurrentie die afgelopen jaren heeft plaats gevonden. In het gevecht om het schaarse werk hebben bouwers – om hun manschappen aan het werk te houden –projecten moeten aannemen tegen prijzen waarvoor ze eigenlijk niet gemaakt kunnen worden. En daarvoor moeten ze nu boeten.

De halfjaarcijfers die onder andere BAM, Heijmans en Ballast Nedam afgelopen weken presenteerden, bieden ook voor 2014 weinig hoop. De woningmarkt mag wat aantrekken, de erfenis van vijf jaar crisis waart nog volop rond in de orderportefeuilles van de grote bouwers.

Reageer op dit artikel