nieuws

Nog veel vragen rond ontploffing Diemer flatgebouw

bouwbreed Premium

Heel veel vragen wachten nog op antwoord rond de ontploffing bij de flat aan de Beukenhorst in Diemen. Dat een losgetrilde gasleiding de oorzaak is, lijkt inmiddels wel een uitgemaakte zaak.

Hoe kon een net omgelegde gasleiding lostrillen als gevolg van de sloop van de fundering van een liftkoker? De oude koker zou worden vervangen door een glazen exemplaar dat een andere fundering nodig heeft. Het is de hamvraag na het drama donderdag dat minstens twee mensen het leven heeft gekost.

Het antwoord kan echter nog wel even op zich laten wachten. Eerst moet bouwkundige inspectie uitwijzen hoe groot het instortingsgevaar is en hoeveel delen van de flat gestut zullen moeten worden. Dat is ook de reden dat nog helemaal niet gekeken is in de flats waar de instorting heeft plaatsgevonden.

Dat gas de ontploffing heeft veroorzaakt wordt door getuigen bevestigd. Schilders van Logchies Renovatie & Onderhoud waren bezig met planmatig onderhoud aan de flats. Die roken al enige tijd een gaslucht. Zij hadden mazzel. Vlak voor de explosie waren ze uit hun glazenwassersbakje gestapt.

Over de aansprakelijkheidsvraag wordt momenteel door opdrachtgever De Key nog helemaal niet nagedacht. Zorgen voor de huurders is volgens een woordvoerder de eerste prioriteit. De rest komt allemaal later.

Reageer op dit artikel