nieuws

NEO speurt naar groen, straat en wrakstuk

bouwbreed

NEO speurt naar groen, straat en wrakstuk

Geospeurder NEO plukt informatie van de satelliet om scheve stoepranden en illegale aanbouwsels te kunnen signaleren. Bij de vliegramp met de MH17 in de Oekraïne maakt het Amersfoortse bedrijf een halve meter grote details zichtbaar.

“Of de militairen nog nauwkeuriger kijken dan wij kunnen? Dat weten we officieel niet”, zegt directeur-eigenaar Rob Beck. “Uit Holywood komt in ieder geval veel fantasie. De satelliet passeert op tweehonderd kilometer hoogte met twintig kilometer per seconde. Misschien op honderd kilometer, lager stort hij neer. Je bent dan maar heel kort ergens in de buurt. Iedere suggestie dat je actueel troepenverplaatsingen kunt volgen is onzin.”

Het observeringsbureau waar Beck leiding aan geeft, helpt in Nederland een kwart van de gemeenten aan digitale informatie over wat zich op de aarbodem afspeelt. Handig voor wie zo actueel mogelijke informatie nodig heeft over verharding en wegen, stedelijk groen en landgebruik. Dagelijks wordt ook het bodemvocht gemeten.

“Nederland is een postzegel waarvan we alles willen weten. Nergens bij onze buurlanden is de digitale informatiedichtheid zo hoog en bestaan zo veel gebruikers. In Nederland wordt ook het meest gemopperd als kaarten verouderen.”

Beck schetst Nederland als een echt kaartenland. Sinds de tijd van de VOC al. Geen wonder ook dat TomTom en Teleatlas van Nederlandse huize zijn. “Het is logisch dat we onze technologische voorsprong naar het buitenland brengen. Komende jaren zal NEO – nu nog met twintig medewerkers en 1,5 miljoen euro omzet – weer meer internationaal gaan. De eerste tien jaar richtte ons bedrijf zich ook veel op buitenland.” Bijna twintig jaar geleden zette Beck met hulp van ingenieursbureau DHV en vliegtuigbouwer Fokker de Netherlands Geomatics & Earth Observating op. De techniek was rijp om vanuit de lucht landschappen gedetailleerder dan tot dan mogelijk was in beeld te brengen. Het Kadaster, Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten haakten aan als klanten. NEO liet omroep RTL4 zien waar de brokstukken van de MH17 liggen.

Reageer op dit artikel