nieuws

Max Bögl wekt op locatie zelf bouwstroom op

bouwbreed

Max Bögl wekt op locatie zelf bouwstroom op

Max Bögl Nederland wekt in Veenwouden en Hardegarijp voor een deel zelf de elektriciteit op die nodig is voor het aanleggen van een spooronderdoorgang. Dat gebeurt met de Green PowerBox van Henk van Tongeren Energie.

De Green PowerBox is een kleine container met zonnepanelen en windmolens. Bögl heeft de installatie op proef staan. De aannemer registreert tijdens de looptijd hoeveel energie op de locaties wordt opgewekt. Duko Jonker, bedrijfsleider bij Max Bögl, denkt dat de ‘Box’ energieneutraal bouwen binnen handbereik brengt.

Arnold van der Wal van Henk van Tongeren Energie beaamt dat. In zijn uitleg wordt het gepatenteerde systeem voor elke inzet aan de hand van de specificaties apart geconstrueerd met bijvoorbeeld uiteenlopende modellen windturbines. Alle benodigdheden komen met één vrachtwagen naar de locatie.

Het bedrijf levert de PowerBox inclusief een besparingsconcept. Dat concept is tevens het hart van de installatie en zorgt in Van der Wals woorden voor ‘een hoger rendement tegen een lager energieverbruik.’

Max Bögl bouwt de spooronderdoorgangen in opdracht van ProRail en Provincie Fryslân. Beide spooronderdoorgangen zijn onderdeel van De Centrale As, een nieuwe weg tussen Dokkum en Drachten. Max Bögl verwacht de spoortunnels in 2016 op te leveren.

Reageer op dit artikel