nieuws

Kans op baan bij architectenbureaus neemt toe

bouwbreed Premium

Kans op baan bij architectenbureaus neemt toe

De werkgelegenheid in de architectenbranche groeit, blijkt uit de cijfers van het Pensioenfonds Architectenbureaus. Nog bescheiden maar na vijf jaar gestage neergang is het een opvallende trendbreuk.

Directeur Fred Schoorl van brancheorganisatie BNA prijst zich gelukkig het beste nieuws over de werkgelegenheid in de architectenbranche sinds tijden te mogen melden. Het aantal werknemers in dienst van bureaus in Nederland steeg van 6750 in het eerste kwartaal van dit jaar naar 6842 in het tweede kwartaal. In aantallen niet spectaculair, maar het is toch een betekenisvolle ontwikkeling, stelt hij.

De groei van de werkgelegenheid is een vervolg op de vanaf midden vorig jaar gesignaleerde opleving in het volume aan nieuwe opdrachten. De toename aan opdrachten kreeg in het eerste kwartaal van dit jaar pas echt vaart. De bureaus haalden in deze periode 50 procent meer nieuwe opdrachten binnen dan in het eerste kwartaal van in 2013.

De stijging van de werkvoorraad leidde in het eerste kwartaal van dit jaar nog niet tot toename van de werkgelegenheid. In het tweede kwartaal trad dit effect dus alsnog op. “Wij zaten er ook op te wachten”, verklaart Schoorl. Hij gaat ervan uit dat sprake is van een bestendige trend. “Dit past in het bredere beeld van stijgende werkvoorraden in de bouw en de op basis hiervan verwachte groei van het bouwvolume.

Helft

Het totale aantal werknemers is nog altijd minder dan de helft van dat in topjaar 2008 (14.356). Zzp’ers meegerekend werken in de branche nu ongeveer 9000 mensen, 10.000 minder dan in 2008. De totale omzet is ook meer dan gehalveerd. Deze zakte van ruim 1,6 miljard euro in 2008 naar 725 miljoen euro in 2013.

Dat het nu in elk geval de goede kant opgaat, zegt Schoorl behalve uit de statistieken ook op te maken uit geluiden die hij opvangt van leden. “We horen al een tijdje dat er bureaus zijn die weer groeien en die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.”

Hij ziet er verschillende die relatief goed doen. Niettemin hebben de meeste bureaus het volgens hem nog steeds erg moeilijk. “De verdiencapaciteit is nog onder niveau.”

Daarin dient, legt hij uit, dringend verandering te komen. Want om in te spelen op nieuwe markten en op die manier het zicht op werk vergroten, moeten bureaus investeren: in mensen en in techniek, denk aan de opmars van het Bouw Informatie Model.

De praktijk is echter, weet Schoorl, dat veel bureaus de afgelopen jaren tot op het bot zijn uitgekleed. “We hopen dat de verdiencapaciteit door de groei van de hoeveelheid werk toeneemt, waardoor bureaus meer mogelijkheden krijgen om te investeren in de toekomst.”

Inspelen op veranderende markten is essentieel, weet hij. “Er liggen volop nieuwe opgaven te wachten waarvoor de denkkracht van architecten van pas komt.” Als voorbeeld van het effectief bespelen van nieuwe markten noemt hij architectenbureaus die nog verder vóór in het proces actief worden dan ze als ontwerpende partij traditioneel toch al plegen te zijn. “Die leveren dan al een bijdrage in de fase die aan het ontwerp voorafgaat.”

Dat de weg omhoog voorzichtig is ingezet, is wat hem betreft niet alleen een positief signaal voor de bureaus maar ook voor jonge mensen die graag in de branche willen werken. “Door een gebrek aan werk dreigde een hele generatie verloren te gaan. Het aantrekken van jonge mensen helpt ook mee om de branche vitaler te krijgen voor de opgaven die voor ons liggen.”

 

Rotterdam Centraal, een ontwerp van samenwerkingsverband Team CS, werd eerder dit jaar opgeleverd. Foto: Hollandse Hoogte.

Reageer op dit artikel