nieuws

Ingenieurs geloofden ‘te lang’ in groei

bouwbreed

Ingenieurs geloofden ‘te lang’ in groei

Cauberg-Huygen ging ten onder aan ruziënde aandeelhouders, liquiditeitsproblemen, mislukte reorganisaties en vraaguitval. Uiteindelijk draaide bankier ING de kredietkraan dicht. Tot dat oordeel komt curator Michel Rompelberg in zijn verslag.

Het ingenieursbureau, dat augustus vorig jaar failliet ging, had sinds 2009 te maken met dalende omzet en winst. Dit leidde tot discussie tussen algemeen directeur Hans Cauberg en leden van het managementteam, die een jaar eerder miljoenen in het bedrijf staken in ruil voor aandelen.

Tot 2011 boekte het bedrijf nog “net genoeg” winst om aan de verplichtingen van huisbankier ING te kunnen voldoen. Om het hoofd boven water te houden, mikte de directie op groei. Halverwege 2012 werd echter duidelijk dat het geen goed boekjaar zou worden. Niet veel later eiste de bank 1,6 miljoen euro aan bijstortingen. De aandeelhouders werden het echter niet eens wie welk deel van het bedrag moest betalen. Wel kwam, na hevige discussie, een plan op tafel om de onderneming er weer bovenop te helpen. Als onderdeel daarvan werd in maart 2013 afscheid genomen van 10 procent van het personeel. “Achteraf kan worden vastgesteld dat te lang is geloofd in groei”, stelt Rompelberg. Ondertussen bleef de bank vasthouden aan de kapitaalstorting van 1,6 miljoen euro. Omdat die uitbleef, werd de limiet van de onderneming met 1,2 miljoen euro verlaagd.

Geschorst

In de weken die volgden viel de directie uit elkaar. Twee leden van het managementteam werden als gevolg van de hevige ruzie geschorst. De huisbankier kreeg dit nieuws te horen via een ‘cc’ van de mail aan de werknemers. Volgens ING was er, vanwege de schorsing, feitelijk geen bestuur meer. Reden genoeg om het volledige krediet van de onderneming op te schorten. In augustus werd het ingenieursbureau failliet verklaard.

Cauberg-Huygen boekte in 2012 een omzet van circa 16,8 miljoen euro en er werd ruim 80.000 euro verlies geleden. In de eerste helft van 2013 waren de verliezen van de onderneming opgelopen tot ruim 1,3 miljoen euro. Het bedrijf had op het moment van faillissement 138 werknemers. Een jaar eerder waren dat er nog 177.

Interesse

“Diverse” partijen toonden interesse in de failliete boedel. Twee geïnteresseerden brachten uiteindelijk een bod uit. Cauberg-Huygen vond uiteindelijk onderdak bij de Amsterdamse detacheerder DPA, die tachtig werknemers overnam. In de koopovereenkomst werd opgenomen dat de koper ruim 1,7 miljoen euro zou overmaken naar de rekening die de bankroete onderneming bij huisbankier ING had.

De verkoop leverde de failliete boedel 1,3 miljoen euro op.

Reageer op dit artikel