nieuws

‘Houd investeringen buiten berekening Europees tekort’

bouwbreed

Het Comité van de Regio’s wil nationale en regionale investeringen met behulp van het Europese Cohesie Fonds niet laten meetellen bij de berekening van de tekorten onder het Groei- en Stabiliteitspact.

Doordat de nationale en regionale co-financiering van cohesieprojecten wel meetelt, vreest het comité dat investeringen nu niet doorgaan, omdat landen al tegen het maximum tekort van 3 procent zitten.

Het comité deed dit voorstel eerder en komt er nu mee vlak voor de Europese top over groei. Met het oog daarop doen het Europese Parlement en het Italiaanse voorzitterschap pogingen investeringen in duurzame groei opnieuw te lanceren. Daarin weten zij zich gesteund door de regio’s en steden in het comité. Sinds 2010 daalden de investeringen in duurzame groei in steden en regio’s met 20 procent, deels door geldgebrek, deels door de strenge tekortregels in het Groei- en Stabiliteitspact.

“Na tien jaar discussies en vragen van regionale en lokale autoriteiten, vragen wij uitzondering voor de cohesieinvesteringen, opdat we in staat zijn te investeren in banen en voor verbetering van de kwaliteit in de steden”, zegt de burgemeester van Turijn en Comité-bestuurder Piero Fassino.

Reageer op dit artikel