nieuws

Hardhout nu ook in natte staat goed te verlijmen

bouwbreed Premium

TNO heeft een lijm ontwikkeld waarmee hardhout in natte staat kan worden verlijmd. Dat heeft een efficiëntievoordeel voor de verwerkers. En het betekent dat men hardhout voor natte toepassingen niet meer hoeft terug te drogen.

GluGre en wordt gebruikt in een verbinding met vingerlassen. De lijm is ontwikkeld op aanvraag van vier mkb-bedrijven. Nu grote bomen in het tropisch regenwoud steeds schaarser worden, willen houtleveranciers namelijk ook de kleinere stukken hardhout benutten.

De vier onderzochten samen met TNO welke lijmtypen het best hechten op de verschillende soorten hardhout. Toen die combinaties bekend waren, bleek tijdens een serie testen dat de lijm lang moest uitharden, wat in het productieproces niet praktisch is. Daarom is een stof toegevoegd, die het oppervlak van het hout licht opruwt. Nu hecht de lijm meteen na het samenvoegen van de houtelementen goed, ook op een rollenbaan.

Reageer op dit artikel