nieuws

‘Groeigebieden vinden, dat is de kunst’

bouwbreed

‘Groeigebieden vinden, dat is de kunst’

Omkijken helpt niet. Vooruit. De bodem van de markt is zo langzamerhand wel bereikt. Met kennis van technologie is nog steeds goed geld te verdienen.

“De winnaars van morgen zijn de bedrijven die niet mekkeren over de markt. De kunst is om nieuwe groeigebieden te identificeren en daarop in te zetten.”

Ton de Jong, directeur van Grontmij Nederland, vindt dat zijn bedrijf veel stappen in de goede richting heeft gezet. In de eerste helft van het jaar slonk in Nederland de omzet met 6,6 procent tot 105,8 miljoen. Maar belangrijker is de van 3,3 tot 4,9 procent gestegen winstmarge. Als tenminste de eenmalige bijzondere kostenposten buiten beschouwing worden gelaten. Nederland is goed voor 30 procent van Grontmij’s totale omzet. “We staan er beter voor dan twee jaar geleden, ondanks de moeilijke markt”, verzekert De Jong. “We schenken veel aandacht aan het beter op orde krijgen van de interne processen. Ook maken we meer werk van de slagvaardigheid naar de markt toe. Er zijn absoluut groeigebieden te vinden in de Nederlandse markt.”

De al eerder ingezette concentratie van vestigingen heeft sinds De Jongs komst, zo’n anderhalf jaar geleden, niet het hoogst op de agenda gestaan. Kantoren openden in Groningen en Rotterdam. Eind 2017 loopt het contract voor hoofdlocatie De Bilt af. Keuzes zijn nog niet gemaakt.

De Jong gelooft in een toename van de vraag naar technologisch advieswerk. Slimme mobiliteit ziet hij steeds meer als een vraagstuk van techniek en gedrag. “Deelnemers op het juiste moment van de goede informatie voorzien. Daar gaat het om. Grontmij gaat geen tomtom beginnen, maakt geen hardware. Wel adviseren we hoe je data op de juiste manier bij de goede partijen krijgt. Schoenmaker blijf bij je leest.”

Naast mobiliteit ziet De Jong een groeisector in de infrastructuur van energie. Een gebrek bestaat aan kennis op het gebied van midden- en hoogspanning. Daar investeert Grontmij in, ten behoeve van netbeheerders. Andere speerpunten betreffen waterveiligheid en – pas op – aardbevingen. Kennis van de Turkse collega’s wordt gecombineerd met Nederlandse lokale kennis om de trillingen in de bodem van Oost-Groningen beter te begrijpen. Wie allemaal een dieper inzicht willen hebben in aardbevingen en zijn effecten? De klantgroep varieert van overheid en industrie tot onderwijs en gezondheidszorg. Van het raffinagebedrijf Refining & Trading te Delfzijl kregen de ingenieurs recent de opdracht om hun aardbevingsrisico’s in kaart te brengen.

Regioniveau

De gemeentelijke markt toont een gevarieerd beeld. “Het infrawerk gaat door, zij het op een laag niveau. Vaak uit gereserveerde potten. De ontwikkelingstak ligt op zijn gat. De gemeenten hebben veel geld verloren en denken wel twee keer na alvorens in actie te komen. Toch laat de woningbouw op dit moment ook een paar positieve punten zien.”

De Jong signaleert een groei van projecten op regioniveau. Mobiliteit, energiezekerheid en waterveiligheid houdt niet op bij de gemeentegrenzen. De probleembezitters zijn blij als een bedrijf als Grontmij oplossingsgericht de belanghebbenden bij elkaar kan brengen.

Met in Nederland 1800 medewerkers aan boord verwacht De Jong dat de periode van sanering voorbij is. De kwestie is nu vooral meebewegen met de vragen uit de markt. “Ik kan niet zeggen hoe de markt volgend jaar is. Maar laat ik zeggen: ik ben voorzichtig positief. Of de huidige overcapaciteit in de ingenieursmarkten tot een consolidatie van bedrijven zal leiden? Ik verwacht veel meer van onderlinge samenwerking. Consolidatie leidt tot meer overcapaciteit en dat is een weinig heilzame weg.”

Kennisplatform

Grontmij Nederland (30 procent van de totale omzet van het bedrijf) fungeert als kennisplatform voor de andere landendivisies van het ingenieursbedrijf. Dankzij computersystemen is fysieke uitzending lang niet altijd nodig omdat de kennis ook snel elektronisch kan worden uitgewisseld. Nederlandse inbreng gaf de mogelijkheid in Denemarken diverse projecten op het gebied van waterzuivering binnen te halen, Zweden gebruikt GIS, het slim uitgedokterde geografisch informatiesysteem. Omgekeerd profiteert Nederland van het waterbeheer in Groot-Brittannië en het specialisme aardbevingen in Turkije.

Reageer op dit artikel