nieuws

Gipsvezel-wandplaten maken prefab studentenwoningen brandbestendig

bouwbreed Premium

Gipsvezel-wandplaten maken prefab studentenwoningen brandbestendig

Gipsvezel-wandplaten geven de hoofddraagconstructie van studentencomplex Ravel Residence aan de Amsterdamse Zuidas een brandwerendheid van 90 minuten.

Het studentencomplexbestaat uit achthonderd modulaire prefab woningen die tot vijf bouwlagen zijn opgestapeld. Unitbouw telt doorgaans twee of drie lagen. Hoger bouwen stelt bijzondere eisen aan onder meer de stabiliteit en de brandveiligheid. Voor de stabiliteit wordt in zulke gevallen vaak een externe staalconstructie gebruikt die de extra stevigheid levert. In de Ravel Residence vormt elke afzonderlijke unit een op zichzelf staande constructie die het complex voldoende stabiliteit geeft.

Gips koeling

Het Bouwbesluit wil dat de hoofddraagconstructie van het complex van vijf bouwlagen 90 minuten brandwerend is. De wbdbo (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) van een scheidingswand van de studentenwoningen moet 60 minuten zijn. Dit wordt onder meer behaald door de 12,5 millimeter dikke gipsvezel wandplaten van Fermacell die zijn toegepast bij de scheidingsconstructie. Deze platen zijn geclassificeerd als ‘niet brandbaar’ en vallen binnen brandklasse A2-s1d0. Het gips in de wandplaten koelt bij brand de constructieopbouw. Tussen de wandplaten zitten houten regels, opgevuld met steenwol, met in het midden een spouw.

Fermacell adviseerde in het voortraject deze opbouw van de scheidingsconstructie. De leverancier gaf ook aan hoe bijvoorbeeld de hoek bij de kolommen moest worden afgewerkt en afgedicht. Onafhankelijk adviseur Peutz onderzocht en bevestigde de berekeningen en rapportages.

Carrévorm

Het complex heeft een carrévorm. Eén zijde staat aan de Vivaldistraat in Amsterdam langs de A10. Aan de verkeerskant is een dove gevel uit composiet voorzien die het autolawaai dempt. Aan de binnenzijde zijn drie lagen Fermacell-gipsvezelwandplaten toegepast om extra massa te creëren om bij te dragen aan een hogere geluidisolatie.

Jan Snel uit Montfoort bouwt de Ravel Residence naar een ontwerp van architectenbureau Van den Oever∙Zaaijer & Partners uit Amsterdam. De modules worden in Montfoort gebouwd uit houtskeletelementen en compleet ingericht en voorgeïnstalleerd. Elke week zijn dat 25 eenheden. Op de locatie worden die zodanig tegen elkaar gezet dat er gangen ontstaan.

Temperatuurregelend dak

“Over het complex komt een dubbel dak dat meehelpt de temperatuur te regelen”, zegt Niels Vergeer van Jan Snel. De composiet-buitengevel draagt volgens hem eveneens bij aan de regeling van het binnenklimaat. Het complex en de woningen worden op de standaardmanier geventileerd. Het studentencomplex bestaat uit de achthonderd modulaire woningen, een horecagelegenheid, studiezaal en op het dak komt een basketbalveld en ruimte voor ‘city farming’.

Reageer op dit artikel