nieuws

‘Geblazen glas’ maakt gietdekvloer ruim 35 procent lichter in gewicht

bouwbreed Premium

‘Geblazen glas’ maakt gietdekvloer ruim 35 procent lichter in gewicht

Vloerenbedrijf Van Rijbroek uit Uden introduceert een gietdekvloer met ‘geblazen glas’ die ruim 35 procent lichter is dan traditionele gietdekvloeren.

‘Geblazen glas’ is niet de echte naam van het materiaal wat de lichte gietdekvloer zijn bijzondere eigenschappen geeft, zegt Hans van Rijbroek van het Udense vloerenbedrijf. De Duitse fabrikant Casea houdt de details van de toeslag in zijn woorden ‘onder de pet’. Het laat onverlet dat een gietdekvloer met dit materiaal ruim 1300 kilo per kubieke meter weegt. Eenzelfde hoeveelheid traditionele gietdekvloer weegt tussen 2000 en 2100 kilo.

In Duitsland en Groot-Brittannië heeft Casea de lichte gietdekvloer al toegepast in enkele projecten, waaronder hoogbouw. Van Rijbroek deed er zelf enkele proeven mee. Hij adviseert de vloer voor onder meer renovaties. “Dat kunnen projecten zijn waar bijvoorbeeld houten vloeren niet zijn berekend op het extra gewicht van een vloerverwarming.” Het materiaal voelt volgens hem toch niet koud aan vanwege de isolerende eigenschappen van het glas. Diezelfde eigenschappen verhinderen dat het in combinatie kan worden gebruikt met vloerlussen. Het lagere gewicht kan wat de leverancier betreft ook van pas komen in de nieuwbouw waar constructies dan minder zwaar hoeven te zijn.

Van Rijbroek zegt geen vergelijkbare producten te kennen om gietdekvloeren mee te maken. “Er zijn wel lichtgewichtmortels waaraan bijvoorbeld polystyreenkorrels zijn toegevoegd. Maar vloeren uit die materialen kun je niet afwerken met bijvoorbeeld tegels, omdat ze daarvoor druksterkte tekortkomen.”

Het vloerenbedrijf uit Uden importeert het materiaal van Casea. Dat komt gebruiksklaar aan op de locatie in bigbags of zakken. Het is te verwerken met het gebruikelijke vloerenmaterieel. Het wordt ook op dezelfde manier aangebracht als het materiaal van traditionele gietdekvloeren. Van Rijbroek: “Zo voldoen we probleemloos aan de nieuwe regelgeving voor zandcementvloeren die de Arbeidsinspectie vanaf 1 januari volgend jaar hanteert.”

Reageer op dit artikel