nieuws

Duurzaam kan niet zonder eisen overheid

bouwbreed

Duurzaam kan niet zonder eisen overheid

Kritische opdrachtgevers en competente leveranciers heeft de bouw nodig om duurzaam te worden. En om op gang te komen, is er behoefte aan overheidseisen.

 

Dit was de conclusie van het debat ‘Duurzaamheid begint bij het ontwerp’ dat CRH had samengesteld op Ecobouw. Het debat begon met een sessie over het ontwerp van de omgeving, gebouwen en producten, om vervolgens het ontwerp van het bouwproces en de productieketen aan de kaak te stellen.

“Maarten van Rossem vertelde op het openingsdebat van de Dutch Green Building Week dat de enorm toegenomen veiligheid in auto’s ook niet zomaar is ontstaan”, memoreert directeur duurzaamheid Harry Cremers van CRH Europe aan het einde van de middag. “En ook niet door moeite die de industrie zelf deed. Het eerste initiatief voor een autogordel kwam van Mercedes, maar de bal ging pas rollen toen de overheid veiligheidseisen ging stellen en daarop handhaafde.” Uiteindelijk heeft dwang dus de doorslag gegeven.

Consument goede kant op dwingen

Deze conclusie sluit aan bij de resultaten van het onderzoek dat Cobouw vóór de zomer hield naar het belang dat bouwers hechten aan duurzaamheid. Bijna alle respondenten gaven te kennen graag duurzaam te willen bouwen. De opdrachtgever wilde echter niet betalen. De aloude oplossing: regels en eisen die de consument de goede kant op dwingen en die oneffenheden in de zakelijke markt gladstrijken. Als de concurrent het ook doet, kost het immers relatief niets extra.

Het symposium liet voorbeelden zien van duurzame projecten die zonder overheidssteun worden gerealiseerd. In het initiatief Newaste maakt Bastiaan Tolhuijs bijvoorbeeld meubels van het afval van Heras Hekwerken. “Wij gooien op jaarbasis best veel staal weg”, vertelt Dennis Gouka van het bedrijf. “We kopen bijvoorbeeld lengtes van 2 meter en gebruiken 180 centimeter. Die laatste 20 centimeter ging altijd naar de afvalverwerking. Maar toen vroeg Bastiaan of hij dit afval mocht hebben om meubels van te maken. Een mooie manier om iets goeds te doen met je afval.”

Grotere sprong

Heras is onlangs gestart met een aantal verrassende duurzame initiatieven, zoals een hek met bamboe spijlen, een hek dat zonne-energie opwekt, en hekken met vogelhuisjes. Het bamboehek gaat komende maand de markt in. Gouka: “Dat hek roept een goed gevoel op. Mensen lopen er naar toe en voelen eraan… Het is alleen wel moeilijk om die vooruitstrevendheid door te trekken.” Want als je echt een grotere sprong voorwaarts wilt maken, moet je een paar miljoen investeren. En dat doe je pas als je een sterk gevoel hebt dat een bepaald materiaal voor langere tijd de toekomst heeft. Maar hoe moet je dat weten?”

Ecobouw is vandaag en morgen nog gratis te bezoeken in de Utrechtse Jaarbeurs. 

Reageer op dit artikel