nieuws

‘De grote jongens zouden leidend kunnen zijn’

bouwbreed

‘De grote jongens zouden leidend kunnen zijn’

Ecobouw telt meer kennissessies dan bij de eerste editie vorig jaar. Blijkbaar voorziet het kennisevent over duurzaam bouwen in een behoefte. “Ik mis alleen de aannemers”, zegt Marcel Jille, die namens Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect is betrokken bij de organisatie.

Vastbouw is dit jaar het enige bouwbedrijf dat als deelnemer aanwezig is op Ecobouw. “Net als vorig jaar komt de rest alleen maar kijken”, zegt organisator Marcel Jille.

Jille toont zich verbaasd over het gebrek aan animo bij de bouwers. “Het lijkt mij dat we ze een prachtig podium bieden om hun expertise te tonen. En ik vind het merkwaardig dat zelfs de grote jongens daar geen gebruik van maken. Ik zou daar graag met hen over in gesprek willen gaan. Die grote jongens zouden leidend kunnen zijn, maar in de bouw lijken nu de toeleveranciers deze rol op zich te hebben genomen.”

Ecobouw, onderdeel van de Dutch Green Building Week, wil hét platform zijn voor kennisdeling in de ontwerp-, bouw- en exploitatiefase van het duurzame bouwen. “Er is niet één ander duurzaam evenement in Nederland dat alle schakels in de keten verbindt. Terwijl een project per definitie pas duurzaam is als het hele proces dat is. Het gaat immers niet alleen om de bouwfase, maar ook om de exploitatie. En niet alleen om energiebesparing, maar ook om gezonde, prettige leefomgevingen. Dat gaat het best als iedereen samenwerkt. Wij hebben als doel om de hele keten elkaar te laten ontmoeten tijdens Ecobouw.”

Jille beschouwt duurzaamheid als een niet-stopbare trend. “Sterker nog: in mijn ogen wordt het een keiharde eis. Dat verwacht ik vanwege wereldwijde factoren als schaarste, maar vooral doordat marktpartijen meer over de lange termijn nadenken. En een duurzaam gebouw is duurder in aanschaf, maar goedkoper op termijn. Ook stellen beleggers steeds vaker duurzaamheidseisen aan vastgoed, met name de beursgenoteerde. Ze kunnen duurzaam vastgoed klaarblijkelijk gemakkelijker verhuren. Dat komt door het groeiende bewustzijn van de huurder, niet alleen over het milieu, maar vooral ook over het belang van een goed binnenklimaat voor de gezondheid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een goed gebouw hier een grote rol in speelt – en mensen nemen dat serieus. Voor kantoren, maar ook voor scholen, woningen, noem maar op.”

Thema’s

Gezondheid is dan ook een van de centrale thema’s van Ecobouw. Dat is mede ingegeven door partner Dutch Green Building Council (DGBC). De andere thema’s zijn water en afval, transformatie, proces, en energie. De thema’s zijn verdeeld over zalen, waar een breed scala aan sprekers zijn verhaal doet. “Dat kunnen ook toeleveranciers zijn met een goede visie op de duurzame toekomst.”

Opvallend vindt Jille dat ook de vastgoedsector zich roert. Dit uit zich onder andere in vier sessies met als onderwerp Energy Service Companies, ofwel Esco’s. Verder zijn er allerlei innovaties te zien op het gebied van hout, zonne-energie, natuur- en high-techmaterialen en zelfs virtual reality.

Waarom Ecobouw plaatsvindt tijdens de Dutch Green Building Week? “Wij willen de centrale spil zijn van die week. Er zijn dan heel veel lokale initiatieven, wat wij omarmen. En we denken dat wij het geheel kunnen verbinden.” Het is Jilles bedoeling om na het evenement door te bouwen en geïnteresseerden informatie te blijven verstrekken, door middel van onder meereen wekelijkse nieuwsbrief.

Ecobouw

Ecobouw wordt dinsdag, woensdag en donderdag gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement telt ruim 150 kennissessies en 69 deelnemers. De organisatie verwacht komende week meer bezoekers dan vorig jaar.

Gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.ecobouw.net

Reageer op dit artikel