nieuws

Boodschap over verduurzaming van wijken vanuit de knielbus

bouwbreed

Boodschap over verduurzaming van wijken vanuit de knielbus

Op het parkeerterrein, op weg naar de ingang van de Jaarbeurs aan de kant van het Centraal Station, staat een SRV-achtige bus, omringd door mock-ups van warmtewanden, isolatiepakketten en groendaken.

Het blijkt de bus van RondomDom, een initiatief van architect Rento Hermanns, die door de Utrechtse wijken toert om de duurzame boodschap te verkondigen. En niet alleen in Utrecht: “We werken nu ook in Den Haag, waar we gaan bijdragen aan het verduurzamen van een hele wijk, namelijk het Regentessekwartier.”

Knielbus

RondomDom rijdt in een zogeheten knielbus, die zijn achterkant kan laten zakken tot op straatniveau, zodat rolstoelen zelfstandig in en uit kunnen rijden. In een vorig leven bracht de bus gehandicapten van het verpleeghuis naar de dagopvang en terug. Zijn functie is nog steeds sociaal: het verstrekken van informatie aan particulieren over de mogelijkheden om hun – veelal oudere – woningen te verduurzamen. RondomDom toont een breed scala aan materialen, van sedumdak tot zonnepaneel en van schapenwol tot Isobooster en probeert de consument zo onafhankelijk mogelijk te informeren. “Hoewel ik ook wel een beetje twee petten op heb”, zegt Hermanns eerlijkheidshalve, “want een deel van mijn inkomsten haal ik uit het isoleren van vloeren.”

Op Ecobouw laat Hermanns zich vergezellen door Jurjen Lerou van Samenlening: een initiatief dat particulieren helpt om crowdfunding voor de verduurzaming van hun woning. Lerou, die zeventien jaar ervaring heeft op het gebied van performance management bij grote bedrijven, waaronder een bank: “Lenen bij banken is namelijk zo duur.”

Reageer op dit artikel