nieuws

‘Blok heeft gelijk, markt is aan zet’

bouwbreed

‘Blok heeft gelijk, markt is aan zet’

Subsidies zullen niet leiden tot meer duurzame bouwwerken, oordelen architecten, bouwers en adviseurs.

De laagste prijs, de laagste prijs, de laagste prijs. Altijd gaat de opdracht naar de bouwer die domweg het goedkoopst is op papier. Het is een frustratie van velen. En toch heerst er ook een ander geluid. Voor duurzaam bouwen blijkt wel degelijk een markt. Tenminste, als je de resultaten van de Cobouw – enquête mag geloven. Verreweg de meeste bouwprofessionals signaleren dat investeren in duurzaamheid loont, zij het dat het verzilveren van het groene profiel niet makkelijk is. Voorstanders verzuchten: “De bouw en aannemerswereld zijn conservatief. Opdrachtgevers, zowel particulier als overheid kijken alleen maar naar de prijs, prijs, prijs en hebben een voorkeur voor bekende producten. Zelfs als die schadelijk zijn voor de gezondheid.”

De planten in de tuin van groene bouwmaterialen kunnen kortweg wel wat extra water gebruiken. En toch zijn het de producenten en toeleveranciers die aan duurzaam bouwen verdienen, oordelen de meeste deelnemers aan het onderzoek. Slechts 8 procent denkt dat het vooral de aannemer is die op het ogenblik geld verdient met duurzaam bouwen. Nog eens 8 procent constateert sceptisch dat helemaal niemand in de bouwketen financieel wijzer wordt van groen ontwerpen en bouwen.“De aandacht voor milieuvriendelijk bouwen”, neemt toe, oordeelt een architect die al sinds het begin van de jaren tachtig actief is op dit gebied: “Sinds de crisis zit er meer schot in.”

Echt geld maken met duurzaamheid blijft echter lastig, volgens de meeste optimisten. Wie daar iets aan kan veranderen? De meningen zijn verdeeld.

Commandopolitiek

Een meerderheid (55 procent) sluit zich aan bij de opvatting van minister Blok. “Ik geloof niet in commandopolitiek”, waren zijn woorden eerder in Cobouw: “De markt moet duurzaam bouwen zelf aantrekkelijk maken voor de klant.” Er zijn ook meer linksere geluiden. Eenderde van de ondervraagden vindt juist wel dat de overheid een groene golf teweeg moet brengen. “Kom met strengere regels”, vulden de meesten in. Een kleine minderheid pleit voor subsidies.

Bekijk de resultaten van de Cobouw – enquête over duurzaamheid

Reageer op dit artikel