nieuws

ABU: Omzet uitzendbranche opnieuw flink toegenomen

bouwbreed

ABU: Omzet uitzendbranche opnieuw flink toegenomen

De uitzendbranche is de afgelopen maand weer flink gegroeid. Uitzenders hadden tussen half juli en half augustus 9 procent meer uitzenduren te verdelen.

Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), dat naar eigen zeggen ongeveer 65 procent van de markt vertegenwoordigt. De omzet liep in deze periode met 8 procent op.

In de technische sector zaten de uitblinkers. Het aantal uitzenduren in deze branche nam met 16 procent toe. Mede doordat er meer werk was, steeg de omzet met 12 procent. De administratieve sector haalde het gemiddelde juist wat omlaag: het aantal uren steeg met 7 procent, de omzet met 6 procent. Concrete cijfers over de bouwsector heeft de ABU niet.

In de industrie nam het aantal uitzenduren met negen procent toe. Daarmee herstelde de sector zich van de vorige periode, toen de toename op 6 procent stokte. De omzet steeg met 8 procent.

De uitzendmarkt toont sinds halverwege vorig najaar tekenen van herstel. Daarvoor nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten sinds begin 2012 bijna onafgebroken af.

Vorige maand bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat uitzendkrachten in het tweede kwartaal op grotere schaal aan de slag konden dan in de drie maanden daarvoor.

Het totaal aantal uitzenduren steeg vorig kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. De uren die uitzendkrachten werken, nemen al sinds het tweede kwartaal van 2013 toe. De stijging komt vooral door de toename van het aantal langlopende uitzendcontracten, in de vorm van detachering of payrolling.

Eerder maakte het CBS al bekend dat het aantal banen in de uitzendbranche groeit en dat ook op andere plaatsen in de arbeidsmarkt sprake is van verbetering.

Reageer op dit artikel