nieuws

Woning en bijgebouw met houten glasvliesgevels en massief hout

bouwbreed Premium

Woning en bijgebouw met houten glasvliesgevels en massief hout

Voor het eerst is in Nederland een woning uitgevoerd met Kerto Fineline houten glasvliesgevels, meldt Metsä Wood uit Apeldoorn. Bovendien zijn Leno massieve houten elementen toegepast, van dezelfde leverancier. Maar de villa in Apeldoorn is niet alleen van massief hout en glasvliesgevels.

“Het zijn accenten”, reageert architect Mark Groen uit Amsterdam. “Voor mij vormen duurzaamheid en de beleving van de omgeving vanuit de woning de hoofdzaak.” Daarom koos hij voor een houten constructie, gestucte houtvezelplaten en vlasvezelisolatie.

Het in juli opgeleverde project bestaat uit een hoofdgebouw en een bijgebouw. De woning staat op betonnen palen, heeft een prefab betonnen koude kelder, een fundering van betonnen stroken en een ribcasettevloer op de begane grond.

Daarboven is de constructie van hout. De stabiliteit komt voort uit hoeken van massief houten wand- en vloerelementen in combinatie met een houtskelet. “We hebben niet gekozen voor constructief gebruik van de Kerto Fineline gevels, hoewel dat wel mogelijk is”, aldus Groen. “De houtskeletgevels van de verdieping zijn op de grond geassembleerd en daarna opgehesen. De dakplaten zijn van Isovlas.”

Ademen

“Hout zorgt voor een prettig binnenklimaat. Het gebouw kan ademen door de gebruikte isolatiematerialen en zonder folies in de gevels”, stelt de architect. “Ik ontwerp graag zo CO2-vrij mogelijk. De daken zijn voorzien van sedum, waardoor het hemelwater geleidelijk terugvloeit naar de omgeving, niet door de riolering. Een warmtepomp haalt warmte van zo’n 75 meter diep uit de bodem. De elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen op het bijgebouw.

Aannemersbedrijf W.A. van Engeland en Zonen uit Apeldoorn heeft het project gebouwd. De constructeur is Vincent Raadschelders uit Spaarndam.

Metsä Wood uit Espoo, Finland, levert houtproducten over de hele wereld. “De kracht van Kerto Fineline glasvliesgevels is, naast een warme uitstraling, de slankheid en sterkte”, stelt Metsä Wood. De stijlen en regels van de woning in Apeldoorn zijn door de aannemer op maat gemaakt en met een witte beschermende olie afgewerkt. In België zijn reeds diverse projecten met Kerto Fineline uitgevoerd.

Reageer op dit artikel