nieuws

Vijf manieren om innovaties gefinancierd te krijgen

bouwbreed

Vijf manieren om innovaties gefinancierd te krijgen

Na uitvoerig onderzoek en testen in de praktijk is uw innovatieve deurklink, coating, betonmengsel, woningconcept of isolatiemateriaal klaar om op de markt de brengen. Hoe krijgt u de marktintroductie van uw innovatie gefinancierd?

•Zelf de portemonnee trekken

Dit levert waarschijnlijk het minste gedoe op: Als uzelf of uw bedrijf goederen, bedrijfsmiddelen of een pand bezit, kunt u dit eigen vermogen gebruiken voor de financiering van uw bedrijf. Bestaande aandeelhouders aanspreken om geld bij te leggen, kan ook.

•Externe financiering

Geld kan ook van buiten komen, van een bank of private investeerder bijvoorbeeld. Reken er wel op dat een geldschieter eerst de financiële risico’s in kaart wil brengen. Mede daarom kost het meestal 3 tot 18 maanden om externe financiering te regelen. Bent u mkb’er? Dan komt u misschien in aanmerking voor een microkrediet. Deze lening tot 150.000 euro kan worden afgesloten via Qredits.

•Crowdfunding

Misschien wel de hipste manier van externe financiering. Het is feitelijk het ophalen van geld bij een grote massa kleine investeerders of donateurs. Een voorbeeld van crowdfunding in de bouw is De Mobiele Fabriek, een Q-Bricks-maker die in een zeecontainer past. Het initiatief haalde via het platform doorgaan.nl 99.171 euro op. Bekende crowdfundplatforms in Nederland zijn onder meer Seeds, CrowdAboutNow en Geldvoorelkaar.

•Subsidie

Wie innoveert, krijgt een steuntje in de rug van de overheid. Zo verstrekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland innovatiekredieten aan ondernemers met een innovatief idee. Vergeet ook provincies en gemeenten niet. Verschillende decentrale overheden bieden subsidies voor innovatie.

•Belastingvoordeel

Behalve subsidies en kredieten helpt de overheid innoverende ondernemers met belastingvoordeel. Zo mag sinds 2012 een percentage van de kosten en investeringen voor Research & Development extra worden afgetrokken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Verder geldt voor de winst die voortvloeit uit octrooien of uit activiteiten die onder de WBSO-regeling vallen, een lager belastingtarief (innovatiebox): 5 procent in plaats 25 procent.

Reageer op dit artikel