nieuws

Verviervoudiging van buitenlandse beleggingen

bouwbreed Premium

Verviervoudiging van buitenlandse beleggingen

De Nederlandse vastgoedmarkt is populair bij buitenlandse beleggers. In de afgelopen twaalf maanden waren de nieuwe grensoverschrijdende investeringen ruim viermaal zo hoog als een jaar eerder. Daarmee is het totaal terug op het niveau van vlak voor de kredietcrisis.

Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt. Tussen augustus 2013 en juli dit jaar deden buitenlandse beleggers voor 3.700 miljoen euro aan nieuwe investeringen in ons land, 335 procent meer dan een jaar eerder.

Maar dat is nog niet alles. Buitenlanders verkochten de afgelopen twaalf maanden onderling voor 1.800 miljoen euro, viermaal zoveel als een jaar eerder. Het totale transactievolume van buitenlandse beleggers komt daarmee op 5.500 miljoen euro, tegen 1.300 miljoen euro een jaar eerder.

Met name Duitsers en Amerikanen hebben interesse in Nederlands vastgoed. De som van nieuwe beleggingen van onze oosterburen steeg van 325 miljoen euro naar 1.650 miljoen euro, een toename van ruim 400 procent. Het aandeel van Duitse beleggers in het totaal van nieuwe directe buitenlandse vastgoedbeleggingen in Nederland nam toe van 30 procent naar 44 procent.

De buitenlandse investeerders zijn vooral geïnteresseerd in kantoren. In dit segment deden zij de afgelopen twaalf maanden voor 2.000 miljoen euro aan nieuwe investeringen, 54 procent van het totaal. Woningen staan op de tweede plaats, daarna volgen winkels en bedrijfsruimten. De grootste nieuwe buitenlandse beleggingen waren dan ook van Duitsers en Amerikanen die kantoren kochten. Duitsers toonden een voorkeur voor enkelvoudige transacties in het Zuidas-gebied van Amsterdam, Amerikanen voor deelportefeuilles uit het Dutch Office Fund van CBRE Global Investors.

Het uitgebreide onderzoek naar beleggingen van buitenlanders in Nederlands vastgoed staat in Vastgoedmarkt van september 2014, die 11 september verschijnt.

Reageer op dit artikel