nieuws

Verlies Fugro 268 miljoen

bouwbreed

Verlies Fugro 268 miljoen

Fugro noteert over de eerste helft van het jaar een verlies van 268 miljoen euro. Ten opzichte van het erg slechte eerste kwartaal trekt de markt aan.

Het verlies van 268 miljoen staat tegenover de winst van 109 miljoen die nog in de eerste zes maanden van 2013 geboekt kon worden. Sindsdien is de olie- en gasmarkt, waarvan de bodemonderzoeker voor driekwart van zijn inkomsten afhankelijk is, sterk verslechterd. De focus is verlegd van de zorg om vervangende velden in gebruik te kunnen nemen naar de versterking van de financiële discipline. De grote oliemaatschappijen houden hun grote, op de langere termijn gerichte projecten kritischer tegen het licht. Daardoor komt minder geld beschikbaar voor onderzoekswerk zoals dat verricht wordt door Fugro. Diverse projecten zijn vertraagd of zelfs afgezegd. Het ingenieursbureau heeft meer moeite om de opdrachten op elkaar aan te sluiten en bokst in toenemende mate op tegen prijsdruk.

De markt voor infrastructuur is voor Fugro onveranderd lastig. Europa en de Verenigde Staten laten nauwelijks tot geen groei zien. Betere kansen liggen in de opkomende landen, waar het bureau inzet op groei.

Bestuursvoorzitter Paul van Riel: “Het buitengewoon slechte eerste kwartaal is gevolgd door een veel sterker kwartaal voor de divisies geotechniek en  survey (onderzoek en inspectie). In de divisie subsea (booreilanden en windparken) zien we een verdere verbetering van de marges, als we twee incidenten buiten beschouwing laten.”

De waarde van de projecten is opgelopen tot 1,2 miljard euro. De omzet bij geotechniek steeg in de eerste zes maanden met 9,1 procent tot 365,6 miljoen euro. Ook geoscience (132,5 miljoen euro) groeide flink. Survey (424,2 miljoen) kromp 4,1 procent. De activiteiten bij subsea daalden met 8,6 procent tot 264,6 miljoen euro. Vergeleken met een jaar geleden heeft Fugro 11,7 procent meer werk in portefeuille.

Reageer op dit artikel