nieuws

Tweederde Utrechtse gemeenten pakt regeldruk aan

bouwbreed Premium

Tweederde Utrechtse gemeenten pakt regeldruk aan

Welstandsvrije zones, flitsvergunningen, flexibele bestemmingsplannen. Gemeenten in de provincie Utrecht proberen incidenteel het aantal regels terug te brengen. De intenties zijn goed, maar het gaat Bouwend Nederland nog niet snel genoeg.

Van de 27 gemeenten in de provincie Utrecht noemen slechts 18 het onderwerp regeldruk in hun coalitieakkoord, en dan nog weinig concreet, constateert de brancheorganisatie teleurgesteld. Siem Bijlman, adviseur bij Bouwend Nederland, raadt de gemeenten aan niet zomaar regels te gaan schrappen. “Regels zijn met een reden ontstaan. je kunt beter de focus leggen op een betere samenwerking. Je houding veranderen van “nee, tenzij”  naar “ja, mits”.

Gemeenten willen wel, maar kijken te weinig naar de initiatieven van de buurgemeenten, constateert de bouwkoepel. Regionale samenwerking komt de unformiteit in dienstverlening ten goede. Ook juicht de koepel digitalisering van de dienstverlening toe. De constatering maakt onderdeel uit van een groter onderzoek van Bouwend Nederland naar de plannen van gemeenten. De brancheorganisatie heeft alle coalitieakkoorden uitgeplozen en publiceert nu pluksgewijs resultaten van dit onderzoek. Utrecht is de derde provincie waarvan de resultaten naar buiten werden gebracht.

Reageer op dit artikel