nieuws

Sterke opleving verkoop nieuwe koopwoningen

bouwbreed

Sterke opleving verkoop nieuwe koopwoningen

De verkoop van nieuwe koopwoningen piekt dit jaar naar een aantal van 21.750. Sinds 2008 is het aantal transacties nog nooit zo hoog geweest.

“Elk kwartaal worden weer meer woningen verkocht. Bovendien stijgen de prijzen”, signaleert directeur Nico Rietdijk van de NVB, de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers.

Op grond van de verstrekte garantiecertificaten telt de Thermometer Koopwoningen van de NVB in de eerste zeven maanden van het jaar ruim 12.000 verkochte nieuwbouwwoningen. Juli was goed voor 2084 panden, twee keer zo veel als in dezelfde maand een jaar geleden.

“De groei vindt plaats over de gehele linie. Voorop lopen het westen en de grootstedelijke gebieden. In het oog springt ook het herstel van de tijdens de crisisjaren hardst getroffen regio’s. In Drenthe worden drie keer zoveel koopwoningen verkocht als vorig jaar.”

De NVB schat dat in de provincie Zuid-Holland voor nieuwe woningen dit jaar 5800 koopcontracten getekend worden. Noord-Holland komt tot een totaal van 4450. Daarna volgen Noord-Brabant (2900), Utrecht (2800) en Gelderland (2600). Overijssel klimt dit jaar van 713 naar 950. Flevoland noteert 600. In de overige provincies worden volgens de prognoses tussen de 250 en 350 woningen weggezet.

Rietdijk: “Hoewel de ontwikkelingen heel positief zijn, moet je niet vergeten waar we vandaan komen. Voor de crisis werden jaarlijks 40.000 woningen verkocht. Het herstel komt eenzijdig van de starters. Opvallend is ook dat de appartementen het niet best doen. De starters willen gewoon een woning met een tuin. Huisje, boompje, beestje. Ze wonen het liefst dicht bij stedelijke voorzieningen en beslist niet te duur.”

Terwijl de ontwikkelaars zich voorzichtig in de handen wrijven, is bij de productiebedrijven schraalhans nog keukenmeester. Zoals altijd ijlt de bouw na bij de verkoop. “De bouwers schuren dit jaar langs de bodem van de markt. Veel bedrijven zijn na zeven jaren crisis aan het eind van hun Latijn.”

De NVB verwacht dat de totale productie van koop- en huurwoningen dit jaar een absoluut dieptepunt zal bereiken. In de herfst duikt – gemeten over twaalf maanden – de jaarproductie naar 25.000. Dat aantal betekent een sprong van een eeuw terug in de tijd. De oorlogsjaren uitgezonderd werden in 1914 voor het laatst 24.000 woningen gebouwd, terwijl Nederland toen amper zes miljoen inwoners telde. De corporaties investeren nog maar mondjesmaat. Van de 25.000 woningen die enkele jaren geleden nog van de sociale huisvesters kwamen, zijn nog 6000 stuks over.

“Houd het herstel aan? Je komt graag in de verleiding om ja te zeggen. Iedereen is toe aan herstel. Maar je moet de ogen niet sluiten voor de wat langere termijn. Tal van zaken staan een krachtig herstel in de weg.”

Een onzekere factor is wat Rietdijk betreft de hypotheekrente. Het geld is momenteel buitengewoon goedkoop maar blijft dat ook zo? De onrust op vele plaatsen in de wereld maakt dat beleggers een veilige vluchthaven zoeken en die vinden ze in Duitsland en Nederland. Vandaar die lage rente. “Wat als de rente weer stijgt? Bij 5 procent of hoger heb je toch echt te maken met andere koek.”

Een ander gegeven is dat de in Nederland door een hoge hypotheek een miljoen woningen onder water staat. Dat belemmert de doorstroming naar andere woningen. En wat te denken van het groeiende aantal zelfstandigen-zonder-personeel dat vergeefs bij banken aanklopt voor financieringen? Volgens Rietdijk zou het bedreigde instrument van de Nationale Hypotheek Garantie prachtig kunnen worden omgebouwd tot een product van financiering en verzekering dat de zzp’ers uit de brand helpt.

De overheid kan volgens de NVB de woningmarkt aan een solide herstel helpen door de belastingvrije schenkingsregeling van 100.000 euro te verlengen.

De organisatie bepleit ook om de restschulden die bij verkoop van woningen ontstaan, volledig en zonder beperkende termijnen mee te nemen in de nieuwe hypotheek.

Reageer op dit artikel