nieuws

Protocol boogboringen voorlopig nog in proefperiode

bouwbreed

Het protocol voor de uitvoering van boogboringen, uitgewerkt door de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB), verkeert in een proefperiode. Het komt op zijn vroegst in oktober ter beschikking van alle betrokken partijen in heel Nederland.

Dat meldt Walter de Koning, directeur van SIKB uit Gouda. “Het is een document voor het contractuele verkeer tussen waterbedrijf Oasen, uitvoerende aannemers en het Hoogheemraadschap van Rijnland”, aldus De Koning. “De aanleiding is de wens om in dijken actief te kunnen zijn. Daarvoor zijn afspraken gemaakt. SIKB heeft assistentie verleend onder de voorwaarde, dat het protocol na een proefperiode voor heel Nederland beschikbaar zou zijn.”

Een boogboring onderscheidt zich door een gebogen boorstang, die in de bodem wordt gedrukt met aan de voorzijde een snijkop voor weggraven van de grond. Bentoniet voorkomt dat het boorfront instort. Na het intrekken van de leiding wordt het boorgat gevuld en afgedicht met een krimpvrij materiaal.

Protocol 2121 is het vervolg op werkafspraken tussen Oasen en Demar uit Lopik, specialist in bodem- en funderingstechnieken. Het waterbedrijf heeft behoefte aan verantwoorde en betaalbare huisaansluitingen door dijken. Volgens Harrie Timmers van Oasen is de methode ook geschikt voor het uitvoeren van boringen bij waterwingebieden en door waterafsluitende lagen in polders met kwel.

De techniek vormt een alternatief voor horizontale gestuurde boringen, die veel meer ruimte vragen. Zij is sinds de eerste experiomenten in de jaren tachtig verder ontwikkeld. Het proces is zeer veilig en gecontroleerd, waardoor falen nagenoeg uitgesloten is.

Reageer op dit artikel