nieuws

Protesten tegen bouwleges sorteren nauwelijks effect

bouwbreed Premium

Klagen over gebrek aan transparantie en grote verschillen in bouwleges heeft weinig effect. Het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) trekt elk jaar dezelfde conclusies, zonder noemenswaardig resultaat. Aedes, Neprom, de NVB en VEH protesteren al jaren tegen de onduidelijke onderbouwing van de leges en de sterke stijgingen. Ook de grote verschillen in […]

Klagen over gebrek aan transparantie en grote verschillen in bouwleges heeft weinig effect. Het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) trekt elk jaar dezelfde conclusies, zonder noemenswaardig resultaat.

Aedes, Neprom, de NVB en VEH protesteren al jaren tegen de onduidelijke onderbouwing van de leges en de sterke stijgingen. Ook de grote verschillen in de hoogte van de leges zijn de belangenorganisaties een doorn in het oog. In 2003 publiceerde de vereniging voor woningeigenaren al een onderzoek waaruit bleek dat de kosten voor bouwleges in de ene gemeente vijf keer hoger waren dan in een andere gemeente. In 2004 stegen de bouwleges met gemiddeld 37 procent, concludeerde de belangenorganisatie. Sindsdien heeft de belangenvereniging elk jaar een onderzoek gepubliceerd met soortgelijke resultaten. Vorig jaar stegen de bouwleges gemiddeld met ruim 5 procent, evenals in 2012. Dit jaar is dat 2,1 tot 2,5 procent, afhankelijk van de omvang van de bouwsom. In 2013 zat er soms een factor 6 verschil tussen de tarieven, dat is dit jaar niet anders.

Reageer op dit artikel