nieuws

Productvergelijkingen voer voor discussie

bouwbreed

Productvergelijkingen voer voor discussie

Welke bouwproducten zijn het best voor het milieu? Dat verschilt per gebouw, oordelen overheid en toeleveranciers. Of dat zo blijft, is de vraag. De Europese Commissie wil mogelijk toe naar een systeem, waarbij ook per bouwproduct duidelijk is hoe goed het scoort op verschillende thema’s.

Uitputting van grondstoffen, CO2-uitstoot, toxiciteit en ga zo maar door. De vraag hoe lang een product meegaat is al lang niet meer heilig als het gaat om duurzaamheidsprestaties. Er komt veel meer bij kijken.

Ondernemers investeren in toenemende mate in milieudata. Die verkrijgen ze via een levenscyclusanalyse die in Nederland elf milieueffecten oplevert. Producenten lopen niet te koop met milieudata. In de zogenoemde Nationale Milieudatabase blijven concurrentiegevoelige geheimen bewaard.

Ook fabrikanten hebben een ongeschreven regel: vergelijken van bouwproducten op milieuprestaties doe je niet. Te vaak leidde dat al tot gedoe en rechtszaken.

Als je vergelijkt, doe je dat op gebouwniveau. Het sluit aan bij de opzet van het Bouwbesluit dat vol prestatie-eisen op bouwwerkniveau staat. “Je koopt geen baksteen in, maar een gebouw, brug of weg”, is de achterliggende gedachte. Bovendien geldt dat een product niet heel duurzaam kan zijn, maar als het zo licht is dat voor het totale gebouw minder materialen nodig zijn, is het weer wel duurzaam.

En dus vergelijkt men op gebouwniveau. Ook dat stemt niet iedereen vrolijk. Gedoe is er geregeld over de gebruikte data en de onderliggende rekenregels. Dat bleek een half jaar geleden weer eens, toen een studie over de meest duurzame brug uitlekte.

Ondanks bij wet vastgelegde rekenregels voor duurzaam bouwen blijft duurzaamheid, zelfs na een zoektocht van 25 jaar, een rekbaar begrip. De formule wordt langer en langer. Landgebruik als milieueffect staat momenteel in Europa sterk ter discussie.

Wie de balans opmaakt, komt tot de conclusie dat er nog een lange weg te gaan is. Ja, er zijn sinds 1 januari 2013 regels, maar die worden nauwelijks gehandhaafd. Dat komt ook omdat er nog geen eis geldt: het maken van een berekening volstaat.

Duurzaam bouwen is anticperen op de toekomst. Helaas voor producenten is die toekomst onzeker. Want waar Nederland niet zit te wachten op regels op productniveau, heeft Europa daar misschien wel helemaal geen boodschap aan. Over een paar jaar volgt er duidelijkheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels