nieuws

Pensioenbelegger bouwt fors minder

bouwbreed Premium

Pensioenbelegger bouwt fors minder

Pensioenbelegger Altera Vastgoed laat fors minder woningen en winkels bouwen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het vastgoedfonds uit Amstelveen. Medio 2014 had Altera Vastgoed voor 145 miljoen euro aan vastgoed in aanbouw. Dat is 35 procent minder dan een jaar geleden.

Vooral winkels werden veel minder in opdracht van het vastgoedfonds gebouwd. In de pijplijn zit nog 58 miljoen euro+ dat is bijna de helft van het jaar ervoor. De vastgoedbelegger ziet echter een opwaartse beweging als het gaat om beleggingen in winkels. Dat komt met name door enkele grote transacties en het sterk toegenomen consumentenvertrouwen. Zorgelijk is de groeiende leegstand; begin 2014 stond 6,9 procent van de winkelruimte leeg.

Herstel

Voor de woningmarkt ziet Altera tekenen van herstel. Er is meer vraag naar woningen in steden, huur- en seniorenwoningen. Altera heeft voor 72 miljoen euro aan woningen in aanbouw (medio 2013: 94 mln). Het gaat om zes projecten met in totaal 261 appartementen, waarvan bijna de helft in Amsterdam komt en de rest in Haarlem, Scheveningen, Gouda en Nijmegen.

De waarde van huurwoningen vertoont een licht opwaartse tendens. Ook groeit de belangstelling vanuit het buitenland voor huurwoningen, al blijft de Nederlandse belegger domineren.

Beleggen op de huurmarkt is aantrekkelijker geworden door het uitgekristalliseerde woningmarktbeleid van de overheid. De beleggers weten wat ze verwachten kunnen. Wel blijft volgens Altera de verhuurdersheffing een blok aan het been. Onduidelijk is hoe lang die heffing aanhoudt. Altera-directeur René Hogenboom heeft eerder dit jaar laten vallen dat de verhuurdersheffing de beleggers op termijn volledig uit de sociale huurmarkt drijft.

Uit de kantorenmarkt zijn veel beleggers al eerder gestapt. Altera liet het laatste jaar geen nieuwe kantoren bouwen. De nieuwbouw van kantoren ligt volgens de belegger op een historisch dieptepunt. 100.000 vierkante meter aan kantoren werd uit de markt gehaald.

Positief is dat de afwaarderingen grotendeels achter de rug zijn. Dat geldt ook voor afwaarderingen op woningen en bedrijfsruimten.

Reageer op dit artikel