nieuws

Overheid kan veel doen voor het stimuleren van groene groei

bouwbreed

Overheid kan veel doen voor het stimuleren van groene groei

Decentrale energie-opwekking op bedrijventerreinen draagt fors bij aan groene groei. De overheid moet dan wel het nodige doen, vooral consequent zijn in de regelgeving. Dit blijkt uit het onderzoek van onderzoeksinstituut LEI van de Universiteit van Wageningen.

Bij de huidige energieprijzen en de regelgeving is een sluitende business­case voor hernieuwbare, decentrale energie op bedrijventerreinen onmogelijk. Dat kan echter eenvoudig worden opgelost, stellen de onderzoekers. Door bij fossiele energie de externe kosten (waterverbruik, gezondsheidskosten en milieu) volledig door te berekenen, zou de kostprijs van elektriciteit al tot 4 cent per kilowattuur hoger zijn, waardoor de prijs op het niveau van wind op land komt te liggen.

Fiscalititeiten rond energie

Daarnaast is aanpassing van het Europese emissiehandelssysteem nodig. De huidige prijs van kooldioxide van 6,34 euro per ton ligt ver onder de werkelijke prijs van 25 euro. Als die prijs stijgt, worden ook andere duurzame energiebronnen financieel-economisch haalbaar. Nog belangrijker vinden de onderzoekers de fiscaliteiten rond energie. Niet eens door andere wetgeving, maar door een andere interpretatie wordt energiebelasting geheven over zelf opgewekte energie die niet zelf wordt gebruikt. Dat betekent het einde van collectieve opwekking via esco’s en leaseconstructies.

Geen verrassingen

Ondernemers noemen een dergelijke wijziging in interpretatie vaak spontaan als reden waarom ze huiverig zijn te investeren in duurzame energieopwekking. Het belangrijkste is daarbij nog niet eens de inhoud van wet- en regelgeving, maar consequente regels en de toepassing ervan. Het gaat er vooral om van tevoren de rekensommen te kunnen maken en niet plotseling verrast te worden door nieuwe regeltjes die de rekensommen waardeloos maken. De onderzoekers zeggen dat een goed beleid op weg naar groene energie baten kan opleveren. In eerste instantie nieuwe banen in de duurzame energiesector.

Reageer op dit artikel